Preminula Marijana Žebeljan

Marijana Žebeljan rođena je u Kotoru 1974. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsjek grafika
163 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2012. 17:16h

Kotorska slikaraka Marijana Žebeljan preminula je u Beogradu, poslije teške bolesti.

Marijana Žebeljan rođena je u Kotoru 1974. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsjek grafika. Imala je brojne samostalne i kolektivne izložbe u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Rusiji.

Dobitnica je brojnih, prestižnih međunarodnih nagrada za slikarstvo. Predstavljala je SCG na Bijenalu savremene umjetnosti u Firenci, a dobitnica je i nagrade Bijenala savremene umjetnosti u Sankt Peterburgu 2007. godine.

Učestvovala je na izložbi “Terminal00 Fest Finalist” u Londonu, kao i u Galeriji “Art” u okviru festivala “Terminal00” u Ljubljani, te na izložbama “Iwano Project" u Novom Sadu i Beogradu, “Ghost project" i “Reciklazom do dizajna” u Beogradu, te “Sixty9 Gallery” u Poljskoj.

Dobitnica je, počasne nagrade “Palm Art Award” u Lajpcigu 2005. godine, kao i jedne od nagrada na “The Best of 123Soho” 2005. godine.

Marijana Žebeljan je bila poznata i kao dizajner, a kaiševi, majice , ogrlice... je izlagala i prodavala veoma uspješno u urbanim modnim centrima Evrope.

"Otvorena i neustrašiva... Od djetinjstva u čarobnom Kotoru, uz roditelje naklonjene umjetnosti. Nije bilo teško pretpostaviti njen dalji put i razvitak. Doduše, kao što je i Marijana neuobičajena, ni njen način nije mogao biti sasvim običan. Za Akademiju se pripremala tri godine u Ateljeu kod 'Laze', u Beogradu. Na Akademiju je nisu primili, te upisuje Višu politehničku školu, odsjek grafički dizajn".

"Od tada ova multimedijalna umjetnica ne prestaje da stvara. Istražuje sebe, igra se i prepušta osećaju i mašti kroz najrazličitije forme i sadržaje. Slikarstvo, kao primarno i najvažnije, biće razvijeno i prenijeto u novi život kroz primjenjive, pokretne panoe: izrađuje kaiševe, ogrlice, majice...kako i sama kaže, to je 'mala mobilna galerija na onom ko ih nosi'. Radi kolaže, snima video radove i kratke animirane filmove. Ovde i tamo, sa bazom u Kotoru gdje uglavnom stvara, često putuje i izlaže svuda u svijetu”, zapisala je o Marijani Žebeljan, Tanja Beljanski.

Bonus video: