Urbizuov film trijumfovao na dodjeli nagrada “Goja”

Nijemi film “The Artist” Mišela Hazanavicijusa odnio je “Goju” za najbolji evropski fim
57 pregleda 0 komentar(a)
Enrike Urbizua, Foto: Reuters
Enrike Urbizua, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2012. 15:48h

Triler "No habra paz para los malvados" Enrikea Urbizua apolutni je pobjednik ovogodišnje dodjele španskih filmskih nagrada "Goja", sa šest osvojenih statua, uključujući one za najbolji film i najbolju režiju, piše ABC.

Nominovan u ukupno četrnaest kategorija, “No habra paz para los malvados” dobio je i “Goju” za najbolji scenario (Mišel Gaztambide i Enrike Urbizu), montažu (Pablo Blanko) te zvuk, a Hose Koronado proglašen je za najboljeg glavnog glumca.

Priča o preživljavanju u društvu opterećenom lošim pravosudnim sistemom, film prati ličnu borbu s demonima policajca koji u trenutku bijesa ubija troje ljudi, ali zbog nestanka jedne svjedokinje ne nalazi smirenje.

Počasna nagrada za životno djelo dodijeljena je rediteljki Josefini Molini (75), smatranoj predvodnicom žena u španskoj filmografiji

Međunarodno poznat Almodovarov film, koji je imao najviše nominacija – čak 16, dobio je nagrade za najbolju originalnu muziku, najbolju glumicu (Elena Anaja), najbolje novo glumačko otkriće (Jan Kornet), te najbolju šminku.

Zambranova španska ratna drama “La voz dormida” dobila je “Goju” za najbolju sporednu žensku ulogu i najbolju novu glumačku nadu, dok je futuristička psihološka drama “Eva” dobila nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu i najbolje specijalne efekte, a reditelj Mailjo proglašen je za najboljeg mladog režisera.

Počasna nagrada za životno djelo dodijeljena je rediteljki Josefini Molini (75), smatranoj predvodnicom žena u španskoj filmografiji.

Nijemi film “The Artist” Mišela Hazanavicijusa odnio je “Goju” za najbolji evropski fim, čime nastavlja njegov trijumfalni pohod prema Oskarima koji se dodjeljuju sljedeće nedjelje u Los Anđelesu.

Nagrade “Goja” dodijeljene su 26. put, a među predstavljačima bili su Viktorija Abril, Belen Rueda, Eduardo Norijega, Karlos Saura i Salma Hajek.

Bonus video: