Čarli Čaplin rođen u čergi?

Vjeruje se da je Čaplin rođen 16. aprila 1889. u južnom Londonu. Ipak, britanski agenti nisu pronašli nikakva dokumenta o njegovom rođenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2012. 08:54h

Pravo ime i mjesto rođenja legende nijemog filma Čarlija Čaplina prikriveno je velom misterije, zaključila je britanska tajna služba nakon istrage američkih tvrdnji da je bio simpatizer komunista, stoji u upravo objavljenim dokumentima.

FBI je 1952, zbog sumnji da je Čaplin ljevičar, od MI5 agenata zatražio da provjere porijeklo glumca za koga se vjerovalo da koristi pseudonim i da mu je pravo ime Izrael Tornštajn.

Vjeruje se da je Čaplin rođen 16. aprila 1889. u južnom Londonu. Ipak, britanski agenti nisu pronašli nikakva dokumenta o njegovom rođenju.

"Veoma je neobično, što su i nakon istrage MI5, datum i mjesto rođenja takve zvijezde ostali nepoznati", kaže profesor Kristofer Endru, zvanični istoričar britanske tajne službe.

Britanski agenti nisu pronašli nikakva dokumenta o Čaplinovom rođenju

Dokumenta pokazuju da se niko pod imenom Čarls ili Izrael nije rodio 16. aprila, a dalje istrage u vezi sa sumnjom da se Čaplin rodio u Francuskoj, takođe, su se pokazale jalove.

"Ne možemo da pronađeno nikakve dokaze da Čaplinovo ime jeste ili je bilo Izrael Tornštajn, niti možemo da pronađemo dokaze o postojanju takve osobe. Nismo uspjeli da otkrijemo ni da li je koristio neko drugo ime", navodi se u pismu MI5 upućenom ambasadi SAD u Londonu.

Endru je rekao da bi se po dokazima koji su se pojavili prošle godine moglo zaključiti da je Čaplin rođen u prikolici koja je pripadala ženi poznatoj kao "ciganska kraljica" u centralnoj Engleskoj i da mu je majka bila član “putujuće zajednice”.

Ova informacija pronađena je u pismu koje je Čaplinu, nekoliko godina prije smrti 1977, poslao izvjesni Džek Hil koji je tvrdio da je vlasnica prikolice-čerge bila njegova tetka.

"Iako nema dokaza da je informacija tačna, Čaplinu je pismo bilo veoma značajno jer ga je čuvao u fioci svog radnog stola", objasnio je Endru.

Čaplin je svojevremeno izazivao kontroverze filmovima poput "Velikog diktatora" u kojem se šalio na račun nacističkog vođe Adolfa Hitlera ili "Kralj Njujorka", koji je satira na račun američkog straha komunizma tokom Hladnog rata. Od 20-ih godina prošlog vijeka, američke vlasti smatrale su da je podržavao komuniste, iako je on to uvijek demantovao. Kada je 1953. napustio SAD, nije mu bilo dozvoljeno da se vrati, zbog čega se preselio u Švajcarsku.

Dosije MI5, u kome se nalaze izvodi iz štampe, prepiska sa američkom ambasadom i telegram koji je Čaplinu poslao sovjetski agent, pokazuje da je britanska agencija još 1958. zaključila da američke sumnje nemaju osnova i da on nije bezbjednosno sumnjiv.

"Možda je i bio simpatizer komunista, ali na osnovu informacija koje imamo, prije bi se reklo da je on bio 'progresivan' ili radikalan", naveo je jedan od agenata u izvještaju.

Među ostalim dokumentima agencije MI5, koji su juče objavljeni, su i detalji o istragama o trojici hemičara nagrađenih Nobelom, uključujući Irenu Kiri i njenog supruga koji su bili simpatizeri komunista.

Američke vlasti su od 20-ih godina prošlog vijeka smatrale da je Čaplin podržavao komuniste, iako je on to uvijek demantovao. MI5 je nakon istrage 1958. zaključio da američke sumnje nemaju osnova i da on nije bezbjednosno sumnjiv

Bonus video: