Ema Marone najbolja, Nina Zili ide u Baku

Pjesma „Non e l'inferno“ donijela je Emi Marone sat nakon ponoći nagradu žirija, kao i najveći broj glasova gledalaca
0 komentar(a)
Ema Marone, San Remo, Foto: Davideikon.com/
Ema Marone, San Remo, Foto: Davideikon.com/
Ažurirano: 20.02.2012. 09:21h

Ema Marone, pjevačica iz Firence, pobjednik je 62. izdanja “San Remo” festivala, najstarijeg i najprestižnijeg italijanskog muzičkog događaja.

Pjesma „Non e l'inferno“ donijela joj je sat nakon ponoći nagradu žirija, kao i najveći broj glasova gledalaca.

U dosadašnjoj karijeri dvadesetsedmogodišnja pjevačica objavila je tri studijska albuma.

Drugo i treće mjesto osvojile su takođe pripadnice ljepšeg pola, što se nije dogodilo posljednjih 20 godina. Drugoplasirana je bila Arisa sa pjesmom „La notte“, dok je treću poziciju zauzela Noemi sa numerom „Sono solo parole“.

RAI je odabrao i predstavnika Italije na ovogodišnje Eurosongu u Bakuu. U pitanju je Nina Zili, koja se našla u finalu kategorije „Artisti“. Ona je izvela numeru „Per Sempre“, međutim RAI je saopštio da postoji mogućnost da Zili na Evroviziji nastupi sa drugom pjesmom.

Prošlogodišnji predstavnik Italije bio je Rafael Gualaci.

Kada su u pitanju nove nade italijanske muzičke scene, koje su se takmičile u kategoriji „Giovani“, za pobjednika je izabran Alesandro Kasiljo.

U revijalnom dijelu posljednje večeri nastupio je i Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane.

Prilikom najave jedan od voditelja, poznati italijanski pjevač, Đani Morandi pogrešno je izgovorio Bregovićevo ime, da bi ga drugi voditelj Roko Papaleo ispravio i u znak izvinjenja poznatom kompozitoru kojeg je oslovio sa „veliki maestro“ poljubio ruku, „u ime Italije“.

Bregović je izveo pjesmu „Romagna mia“ sa Samueleom Bersanijem, a zatim sa svojim Orkestrom numeru „Balcanieros“. Ovo mu je bio drugi nastup na San Remu, na kojem se publici predstavio prije 12 godina.

Ovogodišnju ediciju festivala obilježio je specijalni gost, legendarni pjevač Adrijano Ćelentano svojim propovijedima u kojima je kritikovao potrošačko društvo, ratove, kao i dva najtiražnija katolička lista zato što „pišu o politici, a ne o Raju i Bogu“. Ćelentano je naišao na više osuda nego odobravanja, a uspio je i da stavi u prilično nezgodnu situaciju čelnike italijanske državne televizije RAI, koja je i organizator festivala.

Prašinu je diglo i pojavljivanje argentinske starlete Belen Rodrigez prve večeri festivala, koja je otkrila da ispod haljine ne nosi gaćice, a pokazala je i tetovažu leptira u intimnom dijelu.

Posljednje veče San Remo festivala bilo je i najgledanije - u prosjeku ga je pratilo oko 13 miliona gledalaca, što je najveća brojka još od 2005.

Bonus video: