Blokbasteri u bioskopu, druga značajna ostvarenja kod pirata

“The Artist”, “Hugo”, koji imaju po 11, odnosno 12 nominacija za Oskara podgorička publika najvjerovatnije neće ni vidjeti
0 komentar(a)
Melanholija, Foto: IMDB
Melanholija, Foto: IMDB
Ažurirano: 20.02.2012. 08:36h

Modeli po kojima se crnogorski filmofili i profesionalci informišu o filmu i gledaju filmove je uglavnom internet i ulični pordavaci filmova - odnosno piraterija.

Od kako je srušen bioskop “Kultura”, a otvoren savremeni bioskop u Delti, Podgoričani aktuelne svjetske hitove mogu gledati kao sav ostali svijet, ali ipak ne sve. Jedan bioskop ne može da zadovolji sve afinitete. “Cineplexx” je bioskop sa raznovrsnim i aktuelnim repertoarom. Ali filmovi koji se u njemu prikazuju dolaze po utvrđenom redosljedu, koji se definiše na osnovu nekoliko faktora.

Goran Škuletić, direktor “Cineplexxa” je “Vijestima” objasnio situaciju.

“The Artist”, “Hugo”, koji imaju po 11, odnosno 12 nominacija za Oskara podgorička publika najvjerovatnije neće ni vidjeti. “The three of life”, Terensa Malika, koji je uzdrmao kinematografsku scenu ove godine - mogu skinuti sa nekog od piratskih sajtova ili kupiti za euro na ulici.

"Djelatnost bioskopa je prikazivanje filmova, a ne njihova distribucija. Distribuciju filmova rade distributerske kuće, koje su zadužene za određene teritorije. Za teritoriju Srbije i Crne Gore, postoji nekoliko distributerskih kuća, i bioskop “Cineplexx” sarađuje sa svakom od njih, sa ciljem da svojim posjetiocima obezbijedi sve filmove koji su dostupni za bioskopsko prikazivanje na teritoriji Crne Gore", rekao je on.

“The Artist”, “Hugo”, koji imaju po 11, odnosno 12 nominacija za Oskara podgorička publika najvjerovatnije neće ni vidjeti. “The three of life”, Terensa Malika, koji je uzdrmao kinematografsku scenu ove godine - mogu skinuti sa nekog od piratskih sajtova ili kupiti za euro na ulici

Reditelj Andro Martinović smatra da je postojanje kvalitetnih uslova za prikazivanje filmova pretpostavka za dobru posjetu bioskopima, na što nas upućuju podaci iz jedinog sinepleksa koji kontinuirano radi u Crnoj Gori.

"Kako je, pak, riječ o međunarodnoj mreži komercijalnih bioskopa, isključena je mogućnost samostalnog kreiranja repertoarske politike. U takvoj situaciji, programom očekivano dominiraju filmovi holivudskih kompanija, i veoma je malo prostora za neki film nastao u nezavisnoj produkciji, pa čak i za filmove koji potiču iz velikih evropskih kinematografija.

Da bi neka vrsta (uslovno kazano) nezavisne distribucije uopšte bila moguća, potrebno je prije svega dobiti mjesto gdje bi se ti filmovi projektovali, dakle bioskopsku salu namijenjenu takvom programu. Filmove koji su, posmatrano sa umjetničkog aspekta, obilježili jednu godinu, moguće je na velikom platnu pogledati uglavnom u okviru nekog od regionalnih festivala, ali sve manji broj njih biva otkupljen za dalje prikazivanje, sem kada je televizija u pitanju", objašnjava Martinović.

Na pitanje “Vijesti” što će od aktuelnih svjetskih filmova, koji nemaju oznaku blokbastera,a imaju brojna priznanja svjestkih festivala ili nominacije za Oskara, Škuletić je odgovorio da za sada imaju potvrđen samo “The Iron Lady”.

Do filmova zahvaljujući pirateriji

“The Artist”, “Hugo”, koji imaju po 11, odnosno 12 nominacija za Oskara podgorička publika najvjerovatnije neće ni vidjeti. “The three of life”, Terensa Malika, koji je uzdrmao kinematografsku scenu ove godine - mogu skinuti sa nekog od piratskih sajtova ili kupiti za euro na ulici.

"Ukoliko filmovi budu krenuli u redovnu bioskopsku distribuciju, sigurno će se naći i na repertoaru “Cineplexxa”. Postoji određen broj nezavisnih naslova koji se nađu u distribuciji, i ti naslovi uvijek nađu svoje mjesto na repertoaru “Cineplexxa” - rekao je Škuletić.

Martinović podsjeća da Crna Gora nije pristupila fondu Eurimages koji, osim što podržava filmove u nastajanju, značajna sredstva opredjeljuje i za distribuciju evropskih filmova.

"Šteta koju zbog toga trpimo je višestruka. Nije tu riječ samo o skupom protežiranju određenog kulturnog modela i borbi za sopstveni identitet, već i o potrebi da se omogući jedan drugačiji pogled na stvari. Na to nam skreće pažnju i značajno interesovanje za filmske projekcije koje je tokom posljednja dva mjeseca organizovala Crnogorska kinoteka (koja još uvijek ne raspolaže svojom bioskopskom salom). U takvim okolnostima, virtuelna filmoteka je jedini način da pogledate film koji vas zanima. Autorskim pravima i pripadajućim tantijemama neka se bavi neko drugi. Uostalom, mnogi filmski autori bi, više nego o toj posljedici piraterije, brinuli o tome kakav je snimak njihovog filma koji se tu može pronaći", izjavio je Marinović.

Bonus video: