MUZEJ PERFORMANSA

Marina Abramović gradi muzej i pozorište u Hadsonu

Pošto Marinin centar bude izgrađen, studenti će učiti da razmišljaju o umjetnosti po njenom metodu koji se oslanja na čuveni metod Stanislavskog koji je on razvio za teatar.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 16:33h

Marina Abramović je potpisala ugovor s arhitektom Remom Kolhasom koji za nju treba da projektuje Centar za očuvanje umjetnosti performansa u Hadsonu.

Marina je prije četiri godine kupila nekadašnji teniski centar sa namjerom da ga pretvori u muzej i pozorište, međutim - drugi njeni projekti kao što je bila velika retrospektiva 2010. u Muzeju moderne u Njujorku usporili su pripreme za ovaj projekat.

U Marininom budućem muzeju posvećenom maratonskim komadima (višečasovnim performansima) gledaoci će sjedjeti na specijalnim stolicama na točkiće, imati pred sobom stolove na kojima će moći da jedu, lampe...

„Ako zaspu“, dodala je Marina, „odvešćemo ih na točkićima u spavaonicu teatra, a kada se probude i podignu ruku, vratićemo ih u gledalište“.

Hadson je inače svjetsko “svratište” umjetnosti. Ima svoj sajam umjetnosti, a čuven je po slikarskoj školi. Pošto Marinin centar bude izgrađen, studenti će učiti da razmišljaju o umjetnosti po njenom metodu koji se oslanja na čuveni metod Stanislavskog koji je on razvio za teatar. „Studenti ne treba da brinu da li će svoje vrijeme potrošiti na pravi način, ja sam vraški dobar narator“, obećala je Marina.

Rem Kolhas je holandski arhitekta i teoretičar, predavač na Harvardu, dobitnik Prickerove nagrade za 2000. (arhitektonski ekvivalent Nobelovoj). Njegov studio OMA (Office for Metropolitan Architecture) smješten je u Roterdamu.

Kolhasovim je potpisao novu zgrade Ambasade Holandije u Berlinu, enterijer modne kuće Prada u Njujorku, sjedišta medijske kuće CCTV u Hongkongu, Nacionalnu biblioteku u Sijetlu i zgrade vladinih objekata u Holandiji, medijske kuće u Pekingu, nove zgrade Ermitaža u Sankt Peterburgu, Kunsthauza u Roterdamu, Kuće muzike u Portu.

Sjedišta medijske kuće CCTV

Kolhasovi stavovi: „Arhitekti nisu heroji koji projektuju zadivljujuće stvari“; „Ahitekti rade ono što drugi definišu“, “Na Zapadu ljudi žele luksuz i ljepotu, a za mene to nije uvijek i definicija arhitekture. Arhitektura može biti jako siromašna. Arhitekture ima i u siromaštvu. Novac može biti neprijatelj arhitekture“.

Galerija