PREVENCIJA

Manjak vitamina B12: Umijete li da prepoznate simptome?

Ako vam nedostaje vitamin B12, moguće je da će vaša koža biti žućkaste boje.Takođe, svakodnevne vrtoglavice mogle bi da budu razlog za zabrinutost
81 pregleda 0 komentar(a)
umor, Foto: Shutterstock
umor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:04h

Nedostatak vitamina B12 u organizmu može da ima ozbiljne zdravstvene posljedice.

Taj vitamin služi za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a igra i važnu ulogu u razvoju nerava i može da utiče na DNK. 

Što ste stariji, vaše tijelo sve teže apsorbuje vitamin B12 iz hrane, a najveći rizik postoji kod vegetarijanaca i vegana. 

Vaš metabolizam ne može normalno da funkcioniše bez vitamina B12. 

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12 koje ne bi trebalo da zanemarite: 

1. Ne možete da ostanete budni 

"Ekstreman umor je jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina B12", kaže doktor Lisa Simperman, portparol Akademije ishrane i dijetetike. To je zato što se vaše tijelo oslanja na vitamine koji prave crvena krvna zrnca koje nose kiseoniik u vaše organe, ističe Simperman. Ako ste spavali osam sati u toku noći i opet nikako ne možete da ostanete budni tokom dana, posavjetujte se sa ljekarom. 

2. Sve vam je teško 

Ako ste stalno umorni, moguće da vam nedostaje vitamina B12. Problem je što taj simptom može da se pripiše i drugim uzrocima, poput stresa i nedostatka sna. 

3. Zaboravljate stvari 

Ovo se ne odnosi na povremenu zaboravnost, poput gubitka ključeva, ali ako zaboravite kako vam se zovu rođak ili rođaka, možda je ova zbunjenost simptom nedostatka B12. 

4. Trnci u tijelu 

Česti trnci u rukama i nogama jasan su znak da morate da odete na ljekarsku kontrolu, piše Index. 

5. Blijedi ste i vrti vam se u glavi 

Ako vam nedostaje vitamin B12, moguće je da će vaša koža biti žućkaste boje.Takođe, svakodnevne vrtoglavice mogle bi da budu razlog za zabrinutost. 

6. Jezik vam je gladak i žarko crven 

"Skoro polovina ljudi kod kojih je ustanovljen manjak vitamina B12 izgubi papile - male bijele izbočine na jeziku koje su zadužene za ukus. Osobama s manjkom B12 tako i najdraža hrana nema ukus", kaže nutricionista Anđela Grasi.