Bolesti srca muškarci mogu da naslijede od oca

Naučnici procjenjuju kako 20 posto Evropljana i deset posto Amerikanaca pripada haplogrupi I.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 11:26h

Određeni geni zapisani u muškim hromozomima mogu da povise rizik od bolesti srca za 50 posto. Do sada se hormon estrogen okrivljavao za mušku sklonost razvijanju bolesti srca (u odnosu na žene), ali britanski istraživači su ponudili novi razlog. Naime, ustanovili su kako neki muškarci mogu da naslijede povišen rizik od bolesti srca neposredno od svog oca! Ovo otkriće je bitno u svijetu genetike jer povezuje srčane bolesti i muški hromozom (Y).

Istraživači Odjeljenja za kardiovaskularne bolesti Univerziteta u Lisesteru su se koncentrisali na 11 regija hromozoma Y – s obzirom da se on nije puno mijenjao prošlosti. Naučnici uz pomoću ovih regija mogu da ustanove porijeklo muškaraca. U genetici, osobe koje imaju isto porijeklo pripadaju istoj haplogrupi (širom svijeta ih ima 30).

Britanski stručnjaci su ustanovili kako su muškarci koji su razvili bolesti srca skloniji pripadanju istoj haplogrupaciji u odnosu na muškarce koje nijesu mučile srčane bolesti. Tačnije, oni koji su pripadali haplogrupi I bili su izloženi 50 posto većem riziku od srčanih bolesti nego muškarci drugačijeg porijekla. Taj je rizik ostao visok čak i kada su uzeli u obzir druge faktore rizika za bolesti srca, kao što su hipertenzija, povišen holesterol, pušenje, dijabetes ili gojaznost.

Naučnici procjenjuju kako 20 posto Evropljana i deset posto Amerikanaca pripada haplogrupi I. Ta grupa je najčešća u zemljama sjeverne Evrope, kao što su Danska, Norveška i Švedska, a rjeđa u južnijim krajevima – Španiji, Francuskoj i Italiji, piše Ordinacija.

Bonus video: