I Bigović povezan s Bojovićem

Centar za istraživačko novinarstvo kao izvore informacija navodi više od 50 dokumenata, uključujući i preko hiljadu strana sudskih spisa o Bojoviću i njegovim saradnicima
630 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 03:02h

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo u Beogradu (CINS) u okviru NUNS-a koje je objavio profil Luke Bojovića navedeno je da je Baranin Ljubo Bigović bio povezan sa njim preko ubijenih Cvetka Simića i Ilije Novovića.

Centar za istraživačko novinarstvo kao izvore informacija navodi više od 50 dokumenata, uključujući i preko hiljadu strana sudskih spisa o Bojoviću i njegovim saradnicima, kao i dokumentaciju o Bojovićevim kompanijama koje se nikada nisu pominjale u medijima.

U policijskim izvještajima na koje se poziva CINS piše da je Bigović kontrolisao grupu od osam ljudi

U dokumentima CINS-a navode se osobe koje su povezane u širokoj kriminalnoj mreži, ali uz podatak da su nabrojana lica povezana preko drugih veza, tako da to ukazuje da nije sigurna direktna veza između pomenutih.

Veze Cvetko Simić i Ilija Novović

Veza Ljuba Bigovića sa Lukom Bojovićem je Cvetko Simić koji je prema CINS-u bio jedan od najpoverljivijih saradnika Bojovića. On je ubijen u februaru 2010. godine u Zagrebu. Sretko Kalinić koji je okarakterisan kao jedan od najsurovijih ubica u kriminalnim krugovima priznao je hrvatskoj policiji da je ubio Simića i da je djelove njegovog tijela bacio u jezero.

Prema policijskim nalazima, Simić je bio zadužen za vođenje kladionica “Taš” u Beogradu, ali radio je kao iznajmljivač kuća koje su korišćne kao skloništa. Prema navodima CINS-a Simić je takođe krijumčario narkotike za crnogorsko podzemlje, a pretpostavlja se da je dio novca koji je zarađivao korišćen u finansiranju kriminalnih aktivnosti Bojovića.

Luka Bojović

Druga veza Ljuba Bigovića sa Bojovićem je Ilija Novović čije je ugljenisano tijelo pronađeno 24. aprila 2009. godine u Surčinu u blizini Beograda. Novović je prvi put bio osuđen kada je imao samo 15 godina zbog nasilničkog ponašanja, a 1998. osuđen je za nedozvoljeno nošenje oružja.

Rakonjac je sa Bojovićem učestvovao u premlaćivanju Mirka Elezovića 2002. godine u Beogradu

Okružni sud u Beogradu ga je 2008. godine osudio na dvije godine zatvora, a ubijen je tačno godinu dana kasnije. Bio je vlasnik prodavnice “MARS” u Beogradu, koja je zatvorena dva mjeseca nakon njegove smrti.

U kakvoj poslovnoj saradnji su bili pomenuti sa Bigovićem nije navedeno. U policijskim izvještajima na koje se poziva CINS piše da je Bigović kontrolisao grupu od osam ljudi.

I Bjelopoljac Rade Rakonjac povezan sa Bojovićem

Nebojša-Stojke Stojković, lider Rakovičkog klana koji se bavio reketiranjem, kako piše u izvještaju CINS-a, sa Bojovićem je bio u kontaktu preko Ljuba Bigovića. Stojković je uhapšen 29. aprila 2010. godine u Beogradu, a osuđen je zbog trgovine kokainom i heroinom, kao i zbog iznude i posjedovanja oružja. On je, navodno, više puta viđan u društvu Bojovića.

Među osobama povezanim sa Lukom Bojovićem navodi se i Bjelopoljac Rade Rakonjac, koji je sa Bojovićem učestvovao u premlaćivanju Mirka Elezovića 2002. godine u Beogradu.

Oni su Elezovića tukli bejzbol palicama, oteli mu novac i prijetili mu da će mu ubiti sina ako ne odustane od optužnice protiv njihovog prijatelja Vladimira Samardžića. Zbog nasilja nad Elezovićem, presuda nije donijeta zbog zastrajelosti predmeta.

Na Šarićevoj adresi Of-šor firma

“Taeda group LLC” koja je registrovana u februaru 2009. godine u saveznoj državi Delaver u Americi, a čiji je vlasnik bio Bojović preko Cvetka Simića njegovog bliskog prijatelja koji je ubijen u Zagrebu registrovana je na istoj adresi kao Delaver-based preduzeća u vlasništvu Darka Šarića, optuženog za šverc više od četiri tone kokaina.

Firma je imala otvoren bankovni račun u Hipo Alpe Adria banci, u njenoj filijali u Beogradu. Šarić i članovi njegove grupe imaju firme svuda po svijetu. Najčešće su korišćene of-šor kompanije iz Delavera, jedne od saveznih država SAD, koja je poznata kao utočište takozvanog prljavog kapitala.

Praktično, telefonom za samo nekoliko stotina dolara može da se registruje firma a da se vlasnik uopšte ne pojavi. To je najbolji način za ubacivanje ovih para u legalne tokove.

Američka savezna država Delaver ima samo 6.500 kvadratnih kilometara i oko 870.000 stanovnika, ali je u finansijskom smislu jedna od najmoćnijih država SAD. Naime, Delaver je of-šor država, jedina na američkom kopnu. Propisi su veoma liberalni, pa je uvid u podatke o vlasnicima biznisa moguć samo uz sudsku odluku, a i tada se može malo saznati.

Galerija

Bonus video: