Trojica oslobođena za nasilje pred Skupštinom: Išli bi opet na sličan miting

Sudija: Nije dokazano da su Nikola Markuš, Nikola Pejović i Saša Ristić izvršili radnje koje su im stavljene na teret
101 pregleda 0 komentar(a)
miting, nezavisnost CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
miting, nezavisnost CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.02.2012. 08:14h

Sudija Zoran Šćepanović oslobodio je trojicu optuženih za nasilničko ponašanje u neredima ispred Skupštine tokom protestnog mitinga održanog zbog crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova, prije četiri godine.

Obrazlažući presudu sudija je rekao da nije dokazano da su Nikola Markuš, Nikola Pejović i Saša Ristić izvršili radnje koje su im stavljene na teret, budući da uvid u video-snimak sa spornog događaja i iskazi svjedoka ne ukazuju na njih kao izvršioce krivičnog djela.

Markuš, Pejović i Ristić, zajedno sa pokojnim Aleksandrom Pejanovićem, bili su optuženi da su u oktobru 2008. ispred crnogorske Skupštine srušili zaštitnu ogradu postavljenu između kordona policije i građana na protestnom mitingu.

Njih trojica su u završnim riječima rekli da su bili na mitingu, i da bi otišli opet na sličan skup, ali da su se ponašali isto kao i većina ostalih građana na tom protestu.

Suđenje mladićima zbog incidenta ispred Skupštine počinjalo je u podgoričkom Osnovnom sudu četiri puta i promijenila su se trojica sudija, a optužnicom je bilo predloženo saslušanje 17 policajaca, od kojih većina nije ni bila ispred Skupštine, već su svjedočili na osnovu video snimaka Uprave policije i crnogorskih televizija koje su kasnije pregledali.

Bonus video: