Uvrede, pljuvanje, a zatim pucanj u grudi Pejanovića

Svjedok Dražen Savović, koji je bio očevidac ubistva Saše Pejanovića, ispričao kako se odvijao susret Pejanovića i Bulatovića
457 pregleda 0 komentar(a)
Ubistvo, Saša Pejanović, Foto: Savo Prelević
Ubistvo, Saša Pejanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2012. 08:58h

Dražen V. Savović (30) iz Podgorice svjedočio je u nastavku suđenja Zoranu M. Bulatoviću (40), policijskom inspektoru Odsjeka za zaštitu svjedoka, koji je optužen za ubistvo boksera Aleksandra-Saše Pejanovića (37).

Savović, koji je bio očevidac ubistva Saše Pejanovića, ispričao je juče pred krivičnim vijećem Vesne Moštrokol u Višem sudu u Podgorici kako se odvijao događaj od sureta Pejanovića i Bulatovića, psovki, uvreda, pljuvanja, pa do samog trenutka ubistva.

Prema navodima optužnice Ljiljane Lakić, zamjenika višeg državnog tužioca, Bulatović je 30. maja 2011. godine oko 14.30 časova, nakon kraće prepirke, hicem ispaljenim iz pištolja “glok”, sa umišljajem usmrtio Pejanovića u bašti ugostiteljskog objekta “Lido” na Bulevaru Save Kovačevića u Podgorici.

Optuženi je, kako se navodi, prišao Pejanoviću, koji je sa svojim društvom sjedio u navedenom lokalu. Nakon kraće svađe, optuženi je iz pojasa izvadio pištolj i ispalio hitac u grudi Pejanovića, od kojeg je preminuo.

Savović sjedio sa Pejanovićem

Svjedok Dražen Savović je kazao da je sjedio u bašti kafe-bara “Lido” sa Pejanovićem i Vojkanom Radovićem. U jednom momentu, njihovom stolu je prišao Bulatović.

Nakon kraće prepirke, Bulatović je pljunuo Sašu u lice, a ovaj mu je uzvratio

“Dok smo pričali, našem stolu je prišao Bulatović i počeo da vrijeđa i psuje Sašu koji je ustao i uzvratio mu istim riječima, a zatim ga je pozvao da se biju iza zgrade. Bulatović je zatim potegao pištolj, repetirao i uperio ga Saši u grudi. Nakon kraće prepirke, Bulatović je pljunuo Sašu u lice, a ovaj mu je uzvratio.

Bulatović je potom pucao Saši u grudi, a zatim je baštenskom stolicom lomio izlog lokala. Ja sam telefonom pozvao dežurnu službu policije”, kazao je Savović. Branilac optuženog Bulatovića, advokat Zdravko Begović, prigovorio je njegovom iskazu, navodeći da je drugačije svjedočio u istrazi.

'Što me tako gledaš, ja se od tebe ne bojim'

Sudija je zatim pročitao Savovićevu izjavu iz istražnog postupka u kojoj je naveo da je dobro poznavao sada pokojnog Pejanovića, dok okrivljenog Bulatovića nije znao.

“Došao sam ispred lokala 'Lido' i našao sam za stolom gdje sjede sada pokojni Pejanović, Vojo Radović i Jovan Mitrović. Sjeo sam i ja sa njima, a bilo je oko 10 minuta prije 13 časova. Ne znam koliko vremena je prošlo, ja sam vidio kada je Bulatović prošao pored nas i pošao u pravcu 'Bastona', odnosno prema Autobuskoj stanici i nije se okretao prema nama.

Meni nije poznato da su Pejanović i on imali bilo kakav konflikt niti sam ja o tome sa Pejanovićem razgovarao. Jovan je nakon mog dolaska nekih desetak minuta poslije toga ustao i otišao. Pili smo piće, ja sam pio pivo, Saša je naručio pivo, a ja sam ga našao da pije kafu, a Vojo je, mislim, pio rakiju. Sjećam se da smo pojeli i po parče pite koju je donijela sestra i majka Sašina jer on živi u tom istom ulazu iz kog je izašao Bulatović.

Ja i Saša smo čak i ustajali, i on me je vodio da mi pokaže stan i da mi pokaže krst koji je donio iz Jerusalima. Kad smo se vratili, nastavili smo da sjedimo i u jednom trenutku se Bulatović pojavljuje od pravca 'Bastona'. Prilazi stolu, staje ispred Saše i govori mu: 'Što me tako gledaš, ja se od tebe ne bojim'. Saša ustaje, stavlja mu ruku na rame i kaže mu: 'Da se ne bismo ovdje bili, ajmo iza zgrade'.

Stoje jedan naspram drugoga, a on drži pištolj uperen u Sašu, skoro da ga dira pištoljem i psuje ga i vrijeđa

Ja sve vrijeme sjedim. Tada ustaje Vojo Radović i Bulatović ga spoljnim dijelom šake udara i kaže mu da sjedne, što ovaj i čini i tada vadi pištolj, repetira ga i drži prst na obaraču. Stoje jedan naspram drugoga, a on drži pištolj uperen u Sašu, skoro da ga dira pištoljem i psuje ga i vrijeđa. Saša drži ruke spuštene i drži ih pri tijelu sve vrijeme. Odgovara mu istim riječima.

Ja sam rekao: 'Momci puštite oružje, sjedite da popijemo piće'. Zoran Bulatović spušta pištolj ka dolje i vraća ga nekako uz nogu, i tada pljuje u lice Sašu Pejanovića. Saša mu je uzvratio, takođe ga je pljunuo. Tada Bulatović diže ruku, prislanja mu pištolj na grudi i puca. Ispalio je samo jedan metak i Pejanović je pao kao pokošen”, rekao je Savović u istrazi. Svjedok je naveo da je Bulatović išao ukrug oko Pejanovića koji je ležao na betonu, a zatim je bacao stolice, lomeći stakla na lokalu. Svjedok je telefonom pozvao policiju.

“Bulatović meni govori: 'Pusti zvanje, ajmo da ga unesemo u auto da ga vozimo za bolnicu'. Ja sam rekao Voju Radoviću da ga okrenu na stranu da se ne uguši, a onda smo ga uhvatili i ubacili u auto. Bulatović nam je pomogao. Ubacili smo ga u moje auto i ja sam vozio i pošli smo ka Urgentnom. Sjećam se da je Bulatović u jednom trenutku pozvao Sašu Milačića i rekao mu: “Ubio sam ti kuma”.

“Ni u jednom trenutku Pejanović nije fizički krenuo na Bulatovića, već je Pejanović mirno stajao”

Sudija Vesna Moštrokol je pitala svjedoka da li je detaljnije govorio u istrazi, a Savović je objasnio da je tada mogao da se sjeti svih detalja. Dodao je da se sve desilo kako je rekao u istrazi.

“Ni u jednom trenutku Pejanović nije fizički krenuo na Bulatovića, već je Pejanović mirno stajao”.

Advokat Begović je prigovorio Savovićevom iskazu u dijelu koji se razlikuje sa odbranom optuženog Bulatovića.

Suđenje se nastavlja 29. marta za kada je planirano da svjedoči Sonja Ćetković, vlasnica kafe-bara “Lido”, koja je juče trebalo da svjedoči, ali joj poziv nije uručen.

Ponovo da svjedoči Vojkan Radović

Na početku glavnog pretresa, sudija Vesna Moštrokol je pročitala podnesak optuženog Bulatovića, kojim traži da se ispravi zapisnik od 20. decembra 2011. kada je svjedočio Vojkan Radović i unesu njegove riječi koje u zapisnik nijesu navedene: “...Situacija je izmicala kontroli, Saša je rekao: 'Hajde pucaj'...”

Tužilac Ljiljana Lakić je potvrdila da je tako svjedok naveo. Branilac optuženog, advokat Zdravko Begović je dodao da su ove riječi registrovala i sredstva javnog informisanja da je tako zaista i rečeno. Međutim, punomoćnik porodice Pejanović, advokat Dalibor Kavarić, se protivio ispravci. “Nije u redu da se dva mjeseca nakon suđenja ispravlja zapisnik.

Ja se ne sjećam da je svjedok tako izjavio. Da se svjedok ponovo pozove i izjasni se o tome”, rekao je Kavarić. Vijeće sudije Moštrokol se saglasilo da je svjedok Radović zaista ovo rekao kako je optuženi Bulatović naveo u podnesku, a zatim donijelo rješenje da se dopuni zapisnik o njegovom svjedočenju.

Pri kraju glavnog pretresa, sud je dao pauzu. Nakon pauze, sudija je kazala da je odlučeno da se ponovo pozove svjedok Vojkan Radović, koji će se izjasniti kada i u kojem kontekstu događaja je naveo riječi na koje se poziva optuženi.

Bonus video: