Snimljen film o bandi Pink Panter, ekipa posjetila i Crnu Goru

Scene iz filma su snimane u Njujorku, Londonu, Parizu, Ženevi i Tokiju, a ekipa je provela određeno vrijeme i u Srbiji i Crnoj Gori
452 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 15:25h

Ukradenim "audijima" ulijeću kroz staklena vrata Wafi mola. Čuje se škripa guma po merpernim hodnicima, automobili zaustavljaju ispred zlatare "Graff"...

A onda - tri muškarca koristeći čekiće razbijaju staklo, i za nekoliko sekundi u njihovim torbama se nalazi nakit vrijedan tri miliona eura.

Nakon uspješno obavljenog posla, kradljivci mirno odlaze do svojih auta, gdje ih čeka četvrti saučesnik - žena, i nestaju u nepoznatom pravcu.

Ova pljačka okarakterisana je kao jedna od najspektakularnijih u istoriji, a Pink Panter bandi je 15. aprila 2007. godine, u 9.30, trebalo samo dva minta da završe svoj pohod na zlataru.

Kako piše The National, ova akcija Pink Pantera i njihovo bjekstvo ovjekovječeni su na filmu zahvaljujući rediteljki Havani Marking.

Havani Marking

"Smash and Grab: The Story of the Pink Panthers" je 2.8 miliona vrijedan projekat, za koji je Markingovoj trebalo dvije godine.

"Razgovarala sam sa nekoliko članova bande za potrebe filma", kaže Marking, "Neki od njih su rekli da bi željeli da se vrate normalnom životu jer ne bi željeli da i njihova djeca pođu tim putem. Kažu i da ne mogu nastaviti sa tim životom, a da niko ne strada."

Marking je u filmu opisala Pantere kao "labavo povezane osobe" koje ne čine tradicionalnu bandu.

"Ipak, njihovi planovi su besprekorni, uvijek uspijevaju da pobjegnu", priča rediteljka, "Prvo sam čitala članke o njima u New Yorker-u i saznala dosta toga o njihovoj prošlosti - da su došli sa Balkana u periodu rata. Tada sam shvatila da njihova priča ima sve elemente: moralna načela, uzbuđenje, i prošlost."

Njihova priča ima sve elemente - moralna načela, uzbuđenje, i prošlost

Scene iz filma su snimane u Njujorku, Londonu, Parizu, Ženevi i Tokiju, ali je filmska ekipa provela određeno vrijeme i u Srbiji i Crnoj Gori.

Rediteljka Marking kaže za The National da su Panteri ranije bili prilično popularni u Srbiji, gdje su ih doživljavali kao narodne heroje.

"Porijeklo pantera datira od rata na Balkanu. Dolaze iz regiona gdje je došlo do porasta organizovanog kriminala. Panteri za sobom ne ostavljaju žrtve, oni samo kradu dijamante i prodaju ih po ranije završenom dogovoru", kaže Marking.

Tokom snimanja filma u Dubaiju, Havani Marking je intervjuisala direktora tamošnje policije Gen Dahi Khalfan Tamima i njegovog zamjenika Maj Gen Khamis Al Mazeinu, koji već duže vrijeme prate grupu.

"Poznat nam je njihov identitet i već neko vrijeme pratimo njihovo kretanje", kazao je Mazeina, "Samo čekamo na potrebnu internacionalnu zakonsku proceduru da bismo krenuli u akciju."

Postoji mogućnost da se dokumentarac o balkanskoj bandi Pink Panter prikaže na Kanskom filmskom festivalu, prije premijere u bioskopima na jesen.

Galerija

Bonus video: