Kostelić: Nisam odustao od velikog Kristalnog globusa

“Propuštanje narednih trka je veliki gubitak, ali imam solidnu zalihu. Najveći mi je motiv odbrana trona u slalomu, a kroz to se dolazi i do velikog globusa”, rekao je Kostelić
0 komentar(a)
Ivica Kostelić, Foto: Beta/AP
Ivica Kostelić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.02.2012. 18:38h

Najbolji svjetski skijaš Ivica Kostelić vratio se u Zagreb iz Bazela, gdje je u klinici Bruderholc u ponedjeljak uspješno operisao desno koljeno.

Odmah po slijetanju na aerodrom Pleso održao je konferenciju za medije, na kojoj je najavio povratak na trke Svjetskog kupa za 10. mart, kada se u Kranjskoj Gori vozi slalom, te dodao da nije odustao od borbe za odbranu velikog Kristalnog globusa, iako će morati da propusti čak devet trka.

Kosteliću je odstranjen komadić meniskusa desnog koljena koji je stvarao bolove i onemogućavao punu ekstenziju koljena.

“U prvih sedam dana moram da sačuvam mišić i ostanem u dobroj fizičkoj kondiciji. Najrealnije je za očekivati da se vratim u Kranjskoj Gori. Propuštanje narednih trka je veliki gubitak, ali u slalomu još imam solidnu zalihu i ako budem u dobroj formi mislim da je sve moguće. Najveći mi je motiv odbrana Kristalnog globusa u slalomu, a kroz to se dolazi i do velikog Kristalnog globusa”, rekao je Kostelić.

Zvanični osvajač Svjetskog kupa je doživio povredu tokom spusta za nedjeljnu superkombinaciju u ruskom Sočiju, a kasnije je stigao do pobjede i osvojio mali Kristalni globus u toj disciplini, te povećao vođstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Kostelić trenutno vodi u Svjetskom kupu sa 1.043 boda, 70 više od Švajcarca Beata Fojca, te 218 od Austrijanca Marsela Hiršera. U redosljedu slaloma, 32-godišnji Hrvat je vodeći sa 595 bodova, drugi je Hiršer sa 460, a treći Italijan Kristijan Devil sa 370.

Zbog povrede Kostelić će propustiti veleslalom i slalom u Banskom (Bugarska) ovog vikend, paralelni slalom u Moskvi u utorak, dva superveleslaloma i veleslalom u Kran Montani sljedećeg vikenda, te dva superveleslaloma i spust u Kvitfjelu početkom marta.

Bonus video: