Osuđen na godinu i po zatvora zbog smrti bicikliste

Prvostepenu presudu danas je u Višem sudu u Podgorici izreklo krivično vijeće sudije Branke Bošković
170 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.02.2012. 15:51h

Rade D. Baćović (45) iz Nikšića osuđen je na godinu i po zatvora, zato što je vozeći “fiat punto” udario biciklistu Blagotu Andrijaševića, koji je preminuo četiri dana nakon udesa.

Prvostepenu presudu danas je u Višem sudu u Podgorici izreklo krivično vijeće sudije Branke Bošković.

U obrazloženju presude sudija je kazala da je tužilac prekvalifikovao krivično djelo za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

U prvostepenoj presudi se navodi da je Rade Baćović kriv zato što je 28. maja 2009. godine, oko 17,30 časova u Nikšiću, u Ulici hercegovački put, u mjestu Kapino Polje, vozeći “fiat punto” NK AR 890, nije se pridržavao saobraćajnih propisa, već je ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost život i tijelo ljudi.

Baćović je upravljao autom marke “punto”, u pravcu Nikšića, brzinom od 73,06 km/h koja nije bila prilagođena okolnostima, karakteristikama i stanju puta, te u naseljenom mjestu. Dolaskom na ovo mjesto, usljed navedenih propusta, okrivljeni je prednjim dijelom vozila udario biciklistu Blagotu Andrijaševića koji je prelazio kolovoz sa desne na lijevu stranu gledajući iz pravca kretanja okrivljenog. Tada je Andrijašević zadobio teške tjelesne povrede, oštećenje za život važnih moždanih centara, te zbog prelima lobanje je preminuo 1. juna oko 21,30 časova u Kliničkom centru Podgorica.

U presudi se navodi da je Baćović izvršio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Bonus video: