Kriminalna scena Balkana: Podzemlje bez vladara

Luka Bojović je pod zaštitom od “Sablje” držao odbjegle “zemunce”, ubijao Arkanove neprijatelje, i kao takav postao je nezaobilazan saradnik Darka Šarića
200 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 08:52h

Hapšenje Luke Bojovića u četvrtak u Španiji, a najverovatnije i hapšenje Darka Šarića u Južnoj Africi, umnogome bi moglo da promijeni kriminalnu scenu Srbije jer su obojica do juče, pod svojom kontrolom držali cjelokupno srpsko i crnogorsko podzemlje, i to sa jakim vezama sa kriminalnim grupama u regionu, ali i uticajnim klanovima u inostranstvu, od onih od kojih su nabavljali drogu, do onih koji su za njih organizovali prodajnu mrežu u nekoliko zemalja Zapadne Evrope" piše jučerašnji “Blic”.

Beogradski list navodi i da je jedan od bosova koji je još na slobodi Dejan Stojanović Keka, nekadašnji vođa novobeogradskog klana koji je iz Srbije pobjegao poslije ubistva Gorana Mijatovića Mite 2006.

Stojanović je pobjegao u Južnu Ameriku, gde je prošle godine bio meta policijske akcije “Niva” u kojoj je uhapšen Goran Nešić, jedan od bliskih saradnika Darka Šarića. Stojanović je izbjegao hapšenje, i u Južnoj Americi i dalje organizuje šverc kokaina.

Darko Šarić je postao meta srpske policije kada je u Srbiji počeo da pere milione eura zarađenih na prodaji kokaina. Kada je pokrenuta akcija “Balkanski ratnik” i kada su zaplijenjene tone njegovog kokaina, preduzeća, vile i novac, Šarić je veliki deo posla prebacio na nekoliko najbližih saradnika u Crnoj Gori, ali i na glavnog saradnika iz Srbije - Luku Bojovića.

Njihovi kontakti, ciljevi i organizacija poslovanja pokazuju u stvari i funkcionisanje celokupnog podzemlja Balkana.

“Blic“ piše da je Šarić u posao krenuo “zahvaljujući Branu Mićunoviću, bosu crnogorske mafije, sa odličnim vezama u kartelima Južne Amerike”.

"Šarić je lako ušao u posao, pogotovo što je srpsko-crnogorska mafija već imala uporište u svim zemljama zapadne Evrope. Ojačani svežim kešom, vrlo brzo su se i na stranom terenu domogli liderske pozicije sa veoma jakom dilerskom mrežom", navodi beogradski list.

Luka Bojović se tih godina, kao prijatelj Željka Ražnatovića Arkana i Milorada Ulemeka Legije već pojavio na kriminalnoj sceni kao novi vođa zemunskog klana.

Pod zaštitom je, od “Sablje” držao odbjegle “zemunce”, ubijao Arkanove neprijatelje, i kao takav postao je nezaobilazan saradnik Darka Šarića, čak i po cijenu najvećeg neprijatelja uhapšenog Sretena Jocića - Joce Amsterdama.

Prema navodima “Blica”, Šarić je pod prismotrom u Južnoj Africi, pa se uskoro očekuje njegovo hapšenje, ali zvaničnu potvrdu o tome nijesu dobile srpske vlasti.

Bonus video: