Čelendž i u odbojci

Na finalnom turniru Lige šampiona za muškarce, koji će u poljskom Lođu, u organizaciji Belhatova (bio je rival Budvanske rivijere u prvoj fazi takmičenja), biti održan 17. i 18. marta, biće ekperimentalno testiran „čelendž“
419 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 23:13h

Posebno u tenisu se pokazao kao pun pogodak (koristi se, recimo, i u kriketu i američkom fudbalu), u nekim drugim sportovima, između ostalog u fudbalu, već neko vrijeme se najavljuje njegova primjena, dok je u odbojci došao na red da se isproba – na finalnom turniru Lige šampiona za muškarce, koji će u poljskom Lođu, u organizaciji Belhatova (bio je rival Budvanske rivijere u prvoj fazi takmičenja), biti održan 17. i 18. marta, biće ekperimentalno testiran „čelendž“, odnosno mogućnost da se, na zahtjev, preko ponovljenog video snimka provjeri eventualna sudijska greška...

Na finalnom turniru će kapiteni ekipa na terenu imati pravo na po dva „čelendža“ po setu. Ekipa koja „čelendžom“ bude u pravu, odnosno ako se ponovljenim snimkom (više kamera će biti postavljeno na raznim lokacijama oko terena, kao i na samoj mreži) utvrdi greška sudija, imaće i dalje na raspolaganju dva „čelendža“ u tom setu.

Kada jedna ekipa zatraži „čelendž“, ponovljeni snimak će gledati drugi sudija i kapiten ekipe koja je zatražila „čelendž“.

Inače, „čelendž sistem“ se uspješno testiran i implementiran u poljskoj Plusligi (Prva liga). Prošle sezone je korišćen samo u plej-ofu, dok se od ove primjenjuje od početka sezone.

"Pozitivno sam impresionirana „čelendž sistemom“. Ono pomaže da se kontrolišu emocije i nervoza na terenu. Sa jedne strane, igrači ostaju mirni, dok su sa druge strane sudije uvijek sigurne da će na kraju biti donijeta ispravka odluka. Najzad, korišćenje ovog sistema ne utiče na normalan tok utakmice, jer se sve diskusije oko nekog poena brzo završavaju", rekla je Riet Oms, predsjednik komisije za evropska takmičenja Evropske odbojkaške konfederacije, koja je proteklog vikenda boravila u Lođu, u okviru priprema finalnog turnira LŠ, i prisustvovala meču Belhatov – Politehnika (3:2), na kojoj je na djelu vidjela primjenu “čelendža” kada je u trećem setu rezultat promijenjen na 23:22 za domaći tim, pošto je utvrđeno da su sudije pogriješile.

Oms je potvrdila da će predsjednik sudijske komisije CEV-a, Jan Rek, zajedno sa dvoje sudija koji će dijeliti pravdu na finalnom turniru u “Atlas areni”, ubrzo posjetiti Poljsku da se bolje upoznaju sa “čelendž sistemom”.

"Počastvovani smo interesovanjem i povjerenjem koje nam je ukazao CEV, a primjena “čelendž sistema” učiniće finalni turnir još interesantnijim. Vjerujem da će ljubitelji odbojke u Poljskoj i širom Evrope moći da gledaju nezaboravan odbojkaški hepening", kazao je Konrad Pjehocki, predsjednik Belhatova, koji je i 2010. godine bio domaćin finalnog turnira LŠ.

Primjena “čelendž sistema”, pa i ekperimentalna, za odbojku predstavlja istorijski trenutak, u sportu koji je u proteklih decenija doživio najdinamičnije promjene pravila igre u poređenju sa ostalim sportovima. Promjene su posljednjih godina imale smjernicu pod nazivom "keep the ball flying", ili, kako bismo mi otprilike rekli: "neka lopta leti". Drugim riječima, sve u odbojci, pa i promene pravila igre, podređeno je tome da se igračima omogući da pokažu sve što znaju, a gledaocima da što više uživaju u ljepoti igre…

Najznačajnije promjene od Olimpijade u Sidneju do danas su mogućnost da se igra bilo kojim dijelom tijela, uvođenje libera (kasnije i dva), zatim taj-brejk sistema u svim setovima (ukidanje promjena). Više nije servis greška kada lopta dodirne gornji dio mreže, a pređe mrežu (brzina skok-servisa je zbog toga porasla sa 105 km/h na 120 km/h otkad je ukinuta greška neca).

Greška je sada kada igrač dodirne jedino gornji dio mreže, odnosno ako igrač (smečer ili bloker) prilikom akcije dodirne bijelu traku na mreži (široka je sedam cm) i dio "antene" iznad mreže, ili ako svojom akcijom dodira mreže ometa protivnika (ovo pravilo je dopunjeno novim konceptom da „dodir bilo kojeg dijela mreže od strane igrača nije greška osim u slučaju dodira mreže prilikom odigravanja lopte)…

Bonus video: