DPNCG: Policija pažljivije da postupa u slučaju bezbjednosne procjene novinara

"Bezbjednosna procjena znači da će svakog novinara Agencija za nacionalnu bezbjednost čiji je to posao, na zahjtev UP, detaljno provjeriti – od ličnog života do novinarskih kontakata. To može predstavljati kompromitovanje novinarskih izvora i povredu ličnih prava i sloboda, što je jedan od standarda koji garantuje Evropski sud za ljudska prava"
124 pregleda 1 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
novinar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.05.2018. 13:04h

Povodom poziva Uprave policije redakcijama da dostave spiskove novinara koji prate kriminal kako bi se uradila procjena da li su oni bezbjednosno ugroženi, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore apelovalo je da "mediji i novinari razmisle šta to podrazumjeva i da li su spremni na takav rizik".

"Bezbjednosna procjena znači da će svakog novinara Agencija za nacionalnu bezbjednost čiji je to posao, na zahjtev UP, detaljno provjeriti – od ličnog života do novinarskih kontakata. To može predstavljati kompromitovanje novinarskih izvora i povredu ličnih prava i sloboda, što je jedan od standarda koji garantuje Evropski sud za ljudska prava. Za tako nešto trebalo bi tražiti saglasnost svakog novinara, a nikako grupno provjeravati trećinu medijske zajednice sa obrazloženjem da policija treba da radi svoj posao", navodi se u saopštenju DPNCG.

Dodaju da policija prva vodi računa o zaštiti identiteta svojih službenika i doušnika i da je Komisiji za istrage napada na novinare dostavljala djelimične podatke o istragama ugroženosti novinara, zatamnjujući njihova imena.

"Zato bi morala da ima malo više senzitivnosti kada su u pitanju prava i integritet novinara. Procjena bezbjednosti zahtjeva ličnu saglasnost i nikako se ne može ograničiti samo na kolege koje prate kriminal. Zato apelujemo da novinari i redakcije dobro razmisle i konsultuju pravnike prije nego Upravi policije dostave tražene spiskove".

Iz DNPCG ističu da je postupanje UP kada je u pitanju bezbjednost novinara do sada bio takav da "više prostora ostavlja da sumnjamo, nego da vjerujemo u dobre namjere".

"Ponovljeni napadi na naše kolege Oliveru Lakić i Tufika Softića, te zataškavanje istrage u slučaju Mladena Stojovića, jasni su argumenti da oni, ako ni tužioci, nijesu radili posao kako treba. Takođe i narušavanje novinarskih izvora u slučaju Vladimira Otaševića i postupanje mimo naloga tužioca, što je potvrdio i Savjet za građansku kontrolu rada policije, razlozi su da policiji ne treba dati odriješene ruke kada su novinari u pitanju. Uostalom, trebalo je najprije da sve nas obavijeste šta podrazumjeva bezbjednosna procjene i ostave nam mogućnost da odlučimo, a ne da do sjutra traže da im redakcije dostave spiskove", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: