ČEKA SE OSKAR

Film "The Artist" dobio najviše nagrada BAFTA

Priča o zvijezdi nijemih filmova čija je karijera uništena uvođenjem zvuka, „Umjetnik” je već trijumfovao na dodjeli Zlatnih globusa
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 15:57h

“The Artist” (”Umjetnik”), je osvojio 7 nagrada Britanske akademije za film i TV (BAFTA), među kojima i one za film i režiju.

Glumac Žan Dižarden je osvojio nagradu za najboljeg glumca u nostalgičnom crno-bijelom nijemom ostvarenju francuske kinematografije, kao i BAFTU za originalni scenario, muziku, kostim i fotografiju. “Umjetnik” je bio nominovan u 12 kategorija.

Priča o zvijezdi nijemih filmova čija je karijera uništena uvođenjem zvuka, „Umjetnik” je već trijumfovao na dodjeli Zlatnih globusa i uspjeh u Londonu bi mu mogao biti dodatan „vjetar u leđa” pred dodjelu Oskara za dvije nedjelje.

"Nisu vam potrebne riječi da kažete nekom da ga volite”

Reditelj Mišel Azanavisijus zahvalio se Bredu Pitu što mu je pravilno izgovorio ime i članovima akademije što su uopšte prihvatili činjenicu da ovaj film ima scenario.

„Mnogi su pomislili da nema scenarija pošto nema ni dijaloga”, kazao je on.

Na pitanje kako objašnjava uspjeh jednog nijemog crno-bijelog filma u današnje vrijeme, Berenis Bežo, glavna glumica je kazala : „Nisu vam potrebne riječi da kažete nekom da ga volite”.

Meril Strip kao Margaret Tačer

Bežo nije dobila nagradu, već je to priznanje otišlo u ruke fenomenalnoj Meril Strip za ostvarenu ulogu Margaret Tačer u filmu „Iron Lady”.

Žan Dižarden je kazao da je iznenađen što je dobio nagradu „u zemlji Lorensa Olivijea, Vilijama Veba Elisa i Benija Hila”

Njen portret bivše britanske premijerke, od samouvjerenog konzervativnog lidera na vrhuncu vlasti do krhke starice koja pati od demencije, dobio je brojne pohvale, mada je film u Velikoj Britaniji bio kritikovan, čak i od aktuelnog premijera Dejvida Kamerona zbog načina na koji je britanska politička ikona predstavljena.

„Ambicija ovog filma bila je da zavirimo u život Čelične lejdi iznutra i da pronađemo nešto stvarno - možda skriveno, ali istinito - o nekome o kome smo već mislili da sve znamo”, kazala je Strip.

Žan Dižarden je kazao da je iznenađen što je dobio nagradu „u zemlji Lorensa Olivijea, Vilijama Veba Elisa i Benija Hila”.

Drugi favorit za nagrade, sa 11 nominacija (jednom manje od „Umjetnika”), špijunski triler „Tinker, Tailor, Soldier, Spy” je dobio samo dvije “maske” - za najbolji britanski film i adaptirani scenario (prema romanu Džona le Karea).

BAFTA važnija nego ranije

Nagrade za sporedne glumce bile su donekle očekivane: Oktavija Spenser trijumfovala je za ulogu u filmu „The Help” (za koju je nominovana i za Oskara), a 82-godišnji Kristofer Plamer postao je najstariji dobitnik ovog priznanja, zahvaljujući liku teško oboljelog oca koji sinu saopštava da ima mladog ljubavnika u filmu „Beginners”.

Spenserova je izjavila da su „Služavke” nazvane „američkim filmom o američkim problemima i američkoj istoriji”.

Dodjela nagrada, čiji je domaćin bio reditelj, komičar, scenarista i TV voditelj Stiven Fraj počela je sa praskom

„Zahvalna sam vam što ste vidjeli dalje od toga, jer ugnjetavanje ne poznaje pol, seksualnu orijentaciju ili zemlju”, rekla je ona na dodjeli.

Veliko iznenađenje dogodilo se pri izboru najboljeg stranog filma. „La piel que habito” (Koža u kojoj živim) Pedra Almodovara pobijedio je velikog favorita, iransku porodičnu dramu „A Separation” (Razvod) Ašgara Farhadija.

„BAFTA je tokom posljednjih deset godina postala mnogo važnija nego ranije. Ove nagrade dosta znače filmovima i pomažu njihovoj promociji”, kazao je Džordž Kluni.

Dodjela nagrada, čiji je domaćin bio reditelj, komičar, scenarista i TV voditelj Stiven Fraj počela je sa praskom. Ser Tom Džouns otpjevao je temu iz filma „Thunderball” o Džejmsu Bondu - više od četiri decenije nakon što ju je snimio prvi put - u čast proslave pola vijeka filmskih avantura o ovom superšpijunu.

Lista nagrađenih

Najbolji film: The Artist

Najbolji britanski film: Tinker Tailor Soldier Spy

Najbolji britanski debitant (scenarista, reditelj ili producent): Tyrannosaur – Pedi Konsajdajn (reditelj), Diarmid Skrimšou (producent)

Strani film: „La piel que habito” Režija: Mišel Hazanavicius

Glavna muška uloga: Žan Dižarden ž

Glavna ženska uloga: Meril Strip

Sporedna muška uloga: Kristofer Plamer

Sporedna ženska uloga: Oktavija Spenser

Dokumentarni film: Senna Animirani film: Rango

Originalni scenario: The Artist – Mišel Hazanavicius

Adaptirani scenario: Tinker Tailor Soldier Spy – Bridžit O'Konor, Piter Strougan

Originalna muzika: The Artist - Ludovik Burs

Fotografija: The Artist - Žilom Šifman

Montaža: Senna - Griger Sol, Kris King

Scenografija: Hugo - Dante Fereti, Frančeska Lo Skjavo

Kostim: The Artist - Mark Bridžis

Šminka i frizura: The Iron Lady - Mark Kulie, Roj Heland

Zvuk: Hugo

Specijalni efekti: Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2

Kratki animirani film: A Morning Stroll

Kratki igrani film: Pitch Black Heist

Nagrada publike za buduću zvijezdu: Adam Dikon

Galerija