Ivanović: Sutkinja pokazala kako se razobličavaju laži

Sudija Jovović je, obrazlažući odluku o maksimalnoj kazni kazala da se rukovodila time da je "prijećeno novinaru i zbog generalne prevencije"
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 16:23h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovović osudila je Danilovgrađanina Milana Grgurovića na maksimalnu kaznu zatvora od godinu, jer se lažno prijavio da je prijetio novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić.

U obrazloženju presude sudija je navela da je činjenica da je novinarki i njenoj kćerki prijećeno i da im je ugrožena bezbjednost, što je sud utvrdio iz prijava i izjava svjedoka, ali te prijetnje nije uputio Grgurović.

"Iz nalaza vještaka i dokumentacije dostavljene sudu od mobilnih operatera utvrđeno je da ništa ne upućuje na njega kao izvršioca", navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.

Sudija Jovović je, obrazlažući odluku o maksimalnoj kazni kazala da se rukovodila time da je "prijećeno novinaru i zbog generalne prevencije".

Ranije osuđivan Grgurović

Osnovno državno tužilaštvo je u oktobru prošle godine podiglo optužni predlog protiv Grgurovića, koji je ranije osuđivan za nasilničko ponašanje i napad na službeno lice.

Grgurović se početkom februara prošle godine, tri dana nakon prijetnji upućenih novinarki "Vijesti", sam prijavio policiji rekavši da je on razgovarao telefonom sa novinarkom Jasminom Muminović i preko nje prijetio Lakićevoj i njenom djetetu.

Novinarka Lakić je u vrijeme kada joj je prijećeno istraživala da li se u fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu i u hangaru u Donjoj Gorici, proizvode a potom krijumčare lažni brendovi cigareta, navodeći, između ostalog, da sa fabrikom cigareta imaju veze neki službenici Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

"Presuda sutkinje Zeljke Jovović i angažman tokom istrage i procesa crnogorskog tužilaštva i osnovnog tužioca Saše ađenovića pokazuju da crnogrosko pravosuđe može i zna da se ponaša u skladu sa profesionalnim i evropskim standardima kada to želi i kada nad njim ne postoji pritisak i manipulacija političke ili krirninalne prirode. Ono što smo mi u "Vijestima" znali i tvrdili od prvog dana a što se i pokazalo tačnim je da je izvjesni Milan Grgurović „dobrovoljac" koji nema bilo kakve veze sa prijetnjama upućenim našoj novinarki Oliveri Lakić, kazao je direktor "Vijesti" Željko Ivanović.

On je ocijenio da je Grgurović "jedino mogao figurirati kao počinilac i prestupnik za Veselina Veljovića i njegov „menadžerski tim" koji je više godina, sličnim podmetanjima i manipulacijama, onemogućavao bilo kakvu ozbiljniju istragu u skoro petnaestak slučajeva torture, napada, čak i ubistava nad poslenicima javne riječi.

"Sutkinja Jovović je pokazala sudiji Zdravku Šćepanoviću kako se samo priznanje određenog lica da je počinilo neki zločin ne može uzeti kao jedini dokaz za presudu. Tužilac Čađenović je takođe pokazao svojoj kolegiruci Sanji Jovićević kako se podmetnuti dokazi i lažna svjedočenja ne samo odbacuju već i razoblicavaju u sudskom procesu.

Lagao da je prijetio

Jovićevićeva je, nažalost, prihvatila da glumi tužioca u farsičnim istragama i postupcima vezanim za ranije napade na direktora "Vijesti" i glavnog urednika lista", kazao je Ivanović, dodajući da je "ova presuda dobra vijest i za sve nezavisne medije u CG jer najavljuje drugačiju klimu za rad svih novinara i redakcija koji žele da se na profesionalan i častan način bave ovim poslom".

"Za nas u "Vijestima" to, međutim, nije kraj ove priče: naši advokati će vrlo brzo podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica koja su nesretnog Grgurovića poslala u zatvor i nagovorila ga da se prijavi kao počinilac nedjela sa kojim nema veze.

Uz to, mislim daje ovo odlična prilika, da se otvore i raniji slučajevi podmetanja svjedoka, falsifikovanja dokaza, onemogućavanja istraga.

Uz to, mislim daje ovo odlična prilika, da se otvore i raniji slučajevi podmetanja svjedoka, falsifikovanja dokaza, onemogućavanja istraga koji su vezani za slučaj direktora i glavnog urednika "Vijesti".

U tom smislu naši advokati će u narednom periodu podnijeti odgovarajuće inicijative prema Tužilaštvu i Upravi policije. Biće to ujedno najbolji test na kome će se pokazati da li su u našem pravosudnom sistemu i institucijama zaduženim za zaštitu sloboda i prava građana počeli da vladaju neki novi, istinski evropski, zakoni i pravila ponašanja", zaključio je Ivanović.

Galerija

Bonus video: