Kostelić osvojio mali Kristalni globus

Kostelić je do šeste pobjede ove sezone, a 24. u karijeri, došao ukupnim vremenom od 2:50.21 minuta, ispred Švajcarca Beta Fojca
0 komentar(a)
Ivica Kostelić, Foto: Fonet
Ivica Kostelić, Foto: Fonet
Ažurirano: 12.02.2012. 12:45h

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić trijumfovao je danas na četvrtoj superkombinaciji sezone, održanoj u ruskom Sočiju, i tako osvojio Kristalni globus u toj disciplini, prenosi B92.

Kostelić je do šeste pobjede ove sezone, a 24. u karijeri, došao ukupnim vremenom od 2:50.21 minuta, ispred Švajcarca Beta Fojca.

Fojc je imao više od sekunde zaostatka u odnosu na Kostelića, dok se njima dvojici na podijumu pridružio Tomas Mermilo-Blondan iz Francuske.

Ruski Soči ovog vikenda prvi i posljednji put pred Olimpijske igre 2014. godine bio je domaćin najboljim skijašima današnjice, a u centru pažnje su se našli Kostelić i Fojc.

Mladi Švajcarac je slavio u subotu u spustu, a upravo on je jedini mogao da spriječi hrvatskog skijaša u pohodu na novi Kristalni globus. Ipak, u tome nije uspio.

Fojc je bio vodeći poslije prve runde posljednje superkombinacije sezone, ispred Francuza Adrijena Tea i Dominika Pariza iz Italije, dok je Kostelić bio tek 15.

U nastavku, slično kao u Vengenu, Hrvat je odlično odskijao slalom i za dvije i po sekunde nadmašio do tada vodećeg Benjamina Rajha iz Austrije.

Skijaši koji su slijedili bili su nemoćni u pokušaju da ga nadmaši, a posljednji među njima bio je Fojc, koji je u prvom dijelu staze još imao prednost u odnosu na Kostelića, da bi se ona do cilja istopila.

Najbolji među ostalima bio je Mermilo-Blondan, koji je napravio iznenađenje dana plasmanom na podijum, a slijedili su ga Italijan Mateo Marsađlija, Rajh, svjetski šampion u superkombinaciji Aksel Lund Svindal, Karlo Janka iz Švajcarske i još jedan italijanski skijaš Kristof Inerhofer.

Deveti je bio Ćetil Jansrud iz Norveške, dok su deseto mjesto podijelili Italijan Peter Fil i finski skijaš Andreas Romar.

Poslije takmičenja u Sočiju, Kostelić je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu, sa 70 bodova više od Fojca.

Naredne nedelje skijaše očekuju veleslalom i slalom u Banskom, u Bugarskoj.

Rezultati:

1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 2:50.21

2. Beat Fojc (Švajcarska) + 1.16

3. Tomas Mermilo-Blondan (Francuska) + 1.77

4. Mateo Marsađlija (Italija) + 2.02

5. Benjamin Rajh (Austrija) + 2.57

6. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 2.58

7. Karlo Janka (Švajcarska) + 2.83

8. Kristof Inerhofer (Italija) + 2.84

Konačan plasman kombinacije :

1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 336

2. Beat Fojc (Švajcarska) 300

3. Romed Bauman (Austrija) 159

4. Aleksis Pinturol (Francuska) 130

5. Aksel Lund Svindal (Norveška) 128

Generalni plasman Svjetskog kupa:

1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.043

2. Bet Fojc (Švajcarska) 973

3. Marsel Hiršer (Austrija) 825

4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 691

5. Didije Kuš (Švajcarska) 661

Bonus video: