Otkrijte razloge za nizak libido

Razlog za pad libida može zavisiti i od nekih medicinskih stanja. Bolesti poput nekih polno prenosivih, dijabetesa, raka ili kardiovaskularnih bolesti, mogu uticati i na vaš seksualni život.
259 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 14:57h

Smanjen polni nagon i seksualna želja, može se javiti kao odgovor na različite uzroke, ali dugoročan pad libida mora se uzeti vrlo ozbiljno. Evo nekoliko mogućih razloga koji mogu dovesti do pada želje za seksom:

Stres

Stres je najčešći uzrok koji utieče na pad libida. Ako ste mu stalno izloženi iz bilo kojeg razloga, veoma je moguće da će on uticati i na vaš seksualni nagon.

Bolest

Razlog za pad libida može zavisiti i od nekih medicinskih stanja. Bolesti poput nekih polno prenosivih, dijabetesa, raka ili kardiovaskularnih bolesti, mogu uticati i na vaš seksualni život. Ukoliko sumnjate da je razlog za to, bilo koji od gore navedenog, ne oklijevajte da posjetite ljekare!

Ljekovi

Poznato je da neki ljekovi, koji su dostupni bilo na recept ili se mogu kupiti bez recepta, imaju negativan uticaj na seksualnu želju. Neki od njih, poput Xanaxa ili Prozaca, mogu uticati na smanjenje libida, kao i neke kontracepcijske pilule. Ako mislite da su krivci za smanjene želje ljekovi koje uzimate, treba da razgovarate sa svojim doktorom.

Alkohol i droge

Dugoročno konzumiranje alkohola i droga smanjenje seksualnu želju, potvrdila su istraživanja. Ako mislite da je upravo to uzrok vaših problema, treba da razmislite o vašem životnom stilu.

Starenje

Neke studije pokazale su da s povećanjem godina, pada seksualna želja. S druge strane, hormonalna neravnoteža tokom menopauze može uzrokovati potpuno suprotan efekat, piše Ljepota.ba.

Problemi u vezi

Poneke svađe u vezi nijesu ništa strašno, ali ako neprilike traju duže vrijeme, to može uticati i na seksualno zadovoljstvo. Ako mislite da su, razlog za gubitak seksualne želje, problemi s partnerom, trebali biste prvo da pokušate da riješite te probleme, pa tek onda unijeti uzbuđenje u vaš seksualni život.

Loša slika o sebi

Znate kako se kaže – ako ne volite sebe, kako će vas voljeti drugi? Loša slika o sebi čest može biti razlog da vaš seksualni život nije onakav kakvim ga priželjkujete. Možda mislite da su vam bedra debela ili vam grudi vise, što može dovesti do skrivanja i srama, a samim time i probleme sa seksualnosti.

Bez obzira na razloge za nisku seksualnu požudu, potrudite se barem svome tijelu priuštiti zdravu ishranu, vježbanje i dovoljno svježeg vazduha.

Pozitivan utjecaj, može imati i iskren razgovor s dobrim prijateljem ili prijateljima, takođe možete i uz pomoć terapeuta shvatiti koliko vrijedite. Ako postoje fizički razlozi, kao što su neka zdravstvena stanja ili hormonska neravnoteža, vjerovatno će vam biti potrebna određena terapija. Međutim, treba imati na umu da pad libida nije kraj svijeta, nego sasvim normalna i ne tako rijetka pojava.

Bonus video: