Evo kako da prestanete da se svađate

Zato morate da smanjite negativan uticaj i odjek vaših riječi. Zapamtite, cilj nije da poremetite jedni druge, već da riješite problem. Tako, umjesto da vičete "Ti si tako lijen!", recite mu kako njegovo ponašanje utiče na vas.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 11:08h

Sigurno ste doživjeli da osjećate toliko jake emocije i ljubav prema svom momku ili partneru da ne želite da ga pustite iz svog naručja, a u sljedećem trenutku želite da mu izbijete sve zube.

Pa, prema poslednjim studijama, naizmjenična osjećanja ljubavi i mržnje su potpuno normalna pojava. Ovo se događa zato što je isti dio mozga koji aktivira ta prijatna osjećanja, takođe odgovoran za proizvodnju hormona koji izaziva bijes.

On nam pomaže da objasnimo zašto su čak i srećni parovi predodređeni da se svađaju s vremena na vrijeme. "Svađa može da bude znak da je vaš odnos jak i strastven, ili da ste dovoljno opušteni jedno prema drugome da izrazite negativna osjećanja bez straha od gubitka u tom procesu", kaže dr. Boni Ejker Vejl, autor knjige “Ne raskidajte, pomirite se”. Ipak, postoje dobri i loši načini za rješavanje nesuglasica. Evo četiri četiri načina da prestanete sa nesnosnim svađama u vašem odnosu.

Više slušajte, manje pričajte!

Ako uhvatite sebe da zvučite kao pokvarena ploča, pokušajte da se zaustavite i pritisnete pauzu. "Istraživanja su utvrdila da nesrećni parovi imaju tendenciju da se ponavljaju iz očaja i potrebe da se čuje njihova riječ, što nije baš produktivno. Oni završe na kraju pričajući jedno drugome u prazno, umjesto da imaju otvoren dijalog", kaže dr Bendžamin Karni, zamjenik direktora Instituta za veze na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prenosi S media.

Nemojte sve da shvatate lično i bukvalno

Kada se rasprava rasplamasa, znamo da pretjeramo te da nam spadnu rukavice i sve maske. Problem, napominje dr Rita DeMaria, direktor obrazovanja u odnosima na Savjetu za veze u Filadelfiji, je taj da kada počnemo da se gađamo gadnim uvredama, pa jedno drugome povredimo osjećanja, ništa neće biti riješeno.

Takođe, prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Čikagu, naš mozak ima ugrađenu "negativnu predodređenost" ili sklonost ka negativnom, koja izaziva da budemo mnogo osjetljiviji na neprijatne vijesti. Zašto? U davna vremena praistorijskog čovjeka, naš opstanak kao vrste je zavisio od naše sposobnosti da ostanemo van opasnosti, tako da je naš mozak razvio zaštitni sistem koji onemogućava da previdimo loše događaje.

Zato morate da smanjite negativan uticaj i odjek vaših riječi. Zapamtite, cilj nije da poremetite jedni druge, već da riješite problem. Tako, umjesto da vičete "Ti si tako lijen!", recite mu kako njegovo ponašanje utiče na vas. Pokušajte sa: "Ja sam se umorila od planiranja svega za nas dvoje i želim da ti ponekad preuzmeš to na sebe."

Prestanite da se nadmudrujete ko će na kraju izaći kao pobjednik

Možda je po srijedi ljubavna svađa, ali nijedna strana nije pobijedila ukoliko se jedno od vas povlači povrijeđen u spavaću sobu, držeći svoje ranjeno srce u rukama. "Ljudi se često fiksiraju na to ko je u pravu, što ih odvraća od pronalaženja rješenja", kaže Karnei. "Konflikti su riješeni brzo i uspješno, kada se nijedna strana ne osjeća primorana da izjavi" Vidiš? Ja sam ipak u pravu!" Za početak, pronađite nešto oko čega oboje možete da se dogovorite (čak i ako to znači da mu priznate da šaljete previše sms-ova, dok je napolju sa svojim prijateljima). Onda se fokusirajte na pronalaženje medijuma vaše sreće. Na primjer, kažite: "Ja znam da te nervira kada te

Naš mozak je razvio zaštitni sistem koji onemogućava da previdimo loše događaje

Tokom svađe ne zaboravite da ste par

Znamo da je ovo težak zadatak, ali ako možete da izrazite pozitivne emocije tokom svađe, imaćete mnogo zadovoljavajući odnos dvije ili tri godine kasnije, kaže studija koja je objavljena u Žurnalu braka i porodice. "Kada su parovi u stanju da izraze bliskost, ljubav (na primjer, dodir po ruci ili obrazu), pa čak i humor u sred svađe, uticaj oštrih riječi se smanjuje," kaže Karnei. "Pozitivna interakcija pokazuje da se još uvijek volite, i da ste posvećeni vašem odnosu čak i u najgore vrijeme."

Parovi koji lagano zadirkuju jedno drugo tokom sukoba završe sa intenzivnijim osjećajem ljubavi, kada se svađa konačno okonča, prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji.

To može da znači da koristite smiješne nadimke jedno za drugo, ili pravite šale na svoj račun. Samo obavezno izbjegavajte komentare o sebi koji bi mogli da povrijede vaš ego, kao što su negativne primjedbe o inteligenciji, ličnoj higijenu, ili ponašanju u spavaćoj sobi.

Sve se u stvari svodi na sljedeće: Čak i ako vas vaš momak ponekad dovodi do ludila, na kraju krajeva vi zaista volite tog galamdžiju i ukoliko možete da se prisjetite toga u najtežim zajedničkim trenucima, vaša veza će ostati čvrsta.

Bonus video: