Optužnica protiv Mevlude Gruda, osumnjičene da je ubila novorođenče

Okrivljena je kod Osnovnog državnog tužioca saslušana i u prisustvu psihijatra i psihologa priznala zločin
103 pregleda 0 komentar(a)
beba, cedomorstvo, ubistvo bebe, Foto: Beća Čoković
beba, cedomorstvo, ubistvo bebe, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 10.02.2012. 13:52h

Rasim Jašarević zamjenik višeg državnog tuzioca podigao je optužnicu protiv Mevlude Grude (21) iz Bara nastanjene u bjelopoljskom naselju Potkrajci zbog sumnje da je počinila teško ubistvo novorođene muške bebe.

Gruda je u novembru prošle godine u bjelopoljskoj bolnici rodila mušku bebu koju je po izlasku, kako se sumnja, ubila i bacila u žbunje i kanal od fekalija iza zgrade nove bolnice u naselju Medanovići. Mrtvo novorođenče pronašli su inspektori bjelopoljske policije i uputili na obdukciju u Podgoricu.

Okrivljena je kod Osnovnog državnog tužioca saslušana i u prisustvu psihijatra i psihologa priznala zločin, pa je po preporuci vještaka psihijatrijske struke upućena u odgovarajuću ustanovu u Kotoru. Slučaj je zatim prosecuiran prema Višem državnom tužiocu.

Tvrdila da je dala dijete na usvajanje

Ona je tri mjeseca živjela u vanbračnoj zajednici sa jednim Bjelopoljcem u naselju Potkrajci i prilikom stupanja u bračnu zajednicu bila je u šestom mjesecu trudnoće.

Novom suprugu koji je primijetio da je trudna, obećala je da će čim se porodi dijete dati pravom ocu, jednom Nikšićaninu ili ga smjestiti u dom.

Istragom bi trebalo da se utvrdi stanje duševnog zdravlja osumnjičene

Kada se porodila tvrdila je da je dijete dala u dom na usvajanje. Taj slučaj je zainteresovao Centar za socijalni rad i policiju koja je sprovela istragu i otkrila zločin.

U posljednjih 10-ak godina na području bjelopoljske opštine nije zabilježen sličan slučaj čedomorstva.

Istragom bi trebalo da se utvrdi stanje duševnog zdravlja osumnjičene, odnosno da li je mogla da shvati značaj djela i upravlja postupcima

Bonus video: