Otvoren 62. međunarodni filmski festival u Berlinu

Večeras je počelo 62. Berlinale, nezaobilazan događaj na mapi filmskih festivala. Festival je otvoren projekcijom filma "Doviđenja kraljice" francuskog reditelja Benoa Žakoa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 21:36h

Projekcijom istorijske drama "Doviđenja, kraljice" Francuza Benoa Žakoa večeras je otvoren 62. međunarodni filmski festival u Berlinu.

Žakoov film, snimljen po romanu Šantal Tomas, govori o kraljici Mariji Antoaneti u prvim danima Francuske revolucije 1789, iz ugla posluge u Versaju.

Za nagradu Zlatni medvjed ove godine nadmetaće se 18 filmova, uključujući ostvarenja "Jayne Mansfield's Car" sa Bilijem Bobom Torntonom, koji je i reditelj, Robertom Divalom i Kevinom Bejkonom, i "Caesar Must Die" braće Paola i Vitorija Tavijani.

Rediteljski debi Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda" biće na Berlinalu prikazan van takmičarske selekcije.

Na festivalskom programu je i igrano-dokumentarni film "U redu za smrt" o američkim osuđenicima na smrt u režiji Njemca Vernera Hercoga.

Prošle godine Zlatnog medvjeda dobio je iranski režiser Asgar Farhadi za film "Razvod: Nader i Simin", koji je donio i Srebrnog medvjeda glavnim glumcima.

Farhadi je ove godine u berlinskom žiriju, kojim predsjedava britanski reditelj Majk Li.

Američka glumica Meril Strip dobiće počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo, a njen novi film "Gvozdena lejdi" biće prikazan van takmičarske selekcije.

Na programu paralelnih selekcija je veći broj dokumentaraca o "arapskom proljeću" i katastrofi u japanskoj nukelarnoj centrali Fukušima.

Festival u Berlinu trajaće do 19. februara.