Kompjuter, potencijalni neprijatelj vašeg zdravlja

Ako morate da sjedite dugo ispred računara, najbolje bi bilo da na svakih pola sata ustanete i prošetate se po prostoriji ili se istegnete makar dva minuta
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 22:44h

Skoro svako ko je proveo neko vrijeme ispred kompjutera osjeti poslije izvjesnog vremena bol u donjem dijelu leđa. Postoji nekoliko načina kako da to izbjegnete. Morate da sjedite pravo i da se oduprete nagonu da se povijate unaprijed dok kucate.

Idealno bi bilo da držite glavu uspravno, a ramena zabacite unazad. Laktovi i butine treba da budu pod pravim uglom u odnosu na vaš trup.

Ako morate da sjedite dugo ispred računara, najbolje bi bilo da na svakih pola sata ustanete i prošetate se po prostoriji ili se istegnete makar dva minuta. Takođe, provjerite udobnost vašeg kompjuterskog stola i stolice.

Naprezanje očiju

Vaše oči ne žele da gledaju u monitor i pored toga što ste vi zainteresovani da nešto vidite. Suve oči i slične neprijatnosti su upravo prouzrokovani gledanjem u monitor. Ipak, ukoliko morate da provodite puno vremena ispred monitora, uvjerite se da nije previše svjetlo u prostoriji, zatamnite ekran da biste eliminisali odsjaj.

Provjerite da li je ekran veći od vaših očiju što dovodi do suvoće očiju. Zamijenite CRT monitore sa LCD. Trepćite često i povremeno skrećite pogled sa računara.

Bol u rukama

Upotreba tastature može da izazove peckanje i ukočenost ruku, čak i bol. Da biste riješili ovaj problem, podesite tastaturu na odgovarajuću visinu i ugao.

Bonus video: