Crnogorski umjetnici gostuju u Sarajevu

U narednih četrdesetak dana, "Sarajevska zima" predstaviće više od hiljadu umjetnika iz 47 zemalja, kako iz okruženja tako i iz cijelog svijeta
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 20:36h

Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore predstaviće se na Međunarodnom festivalu Sarajevska zima, koji se održava od sedmog februara do 21. marta, izložbom pod nazivom “Tag”, koja će 10. marta biti otvorena u Sarajevu.

“Izložbu pod nazivom 'Tag' čine radovi desetak mladih crnogorskih umjetnika, koji će se sarajevskoj likovnoj publici predstaviti 10. marta u gradskoj galeriji 'Collegium Artisticum' u 19 sati”, kazao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika, Igor Rakčević.

Pored likovnih umjetnika, iz Crne Gore će gostovati i predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom “Enciklopedija izgubljenog vremena” Slobodana Šnajdera u režiji Lidije Dedovići February,čije je izvođenje zakazano za 11. februar u Nacionalnom teatru, a sledećeg dana biće izvedena predstava “Konte Zanović”, koju je po tekstu Vladimira Sekulića režirala Radmila Vojvodić

Svečano otvaranje 28. Sarajevske zime održano je preksinoć u Zemaljskom muzeju - izložbom savremene danske umjetnosti, a ta zemlja je i ovogodišnji počasni gost festivala.

Svečano otvaranje 28. Sarajevske zime održano je preksinoć u Zemaljskom muzeju - izložbom savremene danske umjetnosti, a ta zemlja je i ovogodišnji počasni gost festivala

U narednih četrdesetak dana, Sarajevska zima predstaviće više od hiljadu umjetnika iz 47 zemalja, kako iz okruženja tako i iz cijelog svijeta, a odabrali su ih selektori: Ognjen Bomoštar, Edina Papo, Dragan Jovičić, Mirsad Bećirbašić, Lejla Panjeta, Ivana Jevđević-Udovičić, Maja Abdomerović i Dragana Brkić.

Među specijalnim programima je i obeležavanje 300-godišnjice Žan Žaka Rusoa, 200 godina od rođenja Čarlsa Dikensa, 150 godina od rođenja Kloda Debisija, 95 godina Maka Dizdara, te 70-godišnjica smrti Ćire Truhelka, 80-godišnjica rođenja Affana Ramića, stogodišnjica rođenja Mikelanđela Antonionija, pola vijeka filmskog junaka Džejmsa Bonda, te vijek priče o Tarzanu i stogodišnjica rođenja Elizabet Tejlor.

Organizator Sarajevske zime je Međunarodni centar za mir Sarajevo, čiji je umjetnički direktor Ibrahim Spahić.

Sarajevska zima prvi put je održana 1985. godine. Festival je održavan bez prestanka svih proteklih godina, tokom kojih je dobio i niz međunarodnih priznanja.

Galerija

Bonus video: