Anđelinin film ipak u RS: Premijera u stanu jedne Prijedorčanke

Niko nema pravo da u moje ime odluči šta je dobro, a šta loše, šta je lijepo, a šta ružno, šta je normalno, a šta neprirodno, kaže Radost Stroynik
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 11:47h

Odlukom direktora banjalučkog Multipleksa Palas i distributera filma "U zemlji krvi i meda" za RS Vladimira Ljevara, rediteljski prvijenac Anđeline Džoli se neće prikazivati u Banja Luci. Ljevar je ovu odluku opravdao nedovoljnom zainteresiranošću građana u gradu na Vrbasu.

Ipak, uprkos političkim pritiscima i bojkotima velikog broja političara i udruženja u ovom entitetu, taj film će biti prikazan pedesetak kilometara od Banje Luke, u Prijedoru. Jedna od građanki Prijedora odlučila je da ilegalno skine film sa interneta i prikaže ga u svom domu svima onima koji žele da ga pogledaju.

"Odlučila sam da ilegalno skinem film sa interneta i napravim premijeru s obzirom na to da je postalo očigledno kako živimo pod diktaturom nacionalizma u kojem individualci odlučuju u naše ime za dobrobit našeg zajedničkog identiteta nacionalnosti i duša", kaže sagovornica portala Sarajevo-X koja se i na Facebooku predstavlja pod nadimkom Radost Stroynik.

To će, kaže ona, biti njen mali doprinos u borbi protiv rastuće cenzure u BiH državi, pogotovo u RS-u.

"Niko nema pravo da u moje ime odluči šta je dobro, a šta loše, šta je lijepo, a šta ružno, šta je normalno, a šta neprirodno", kazala je ona i dodala da su svi pozvani da dođu u subotu na "premijerno" prikazivanje filma u ovom entitetu.

"Želim da ljudi dođu i pogledaju ovaj 'zabranjeni' film i sami donesu zaključak i sud. Za tačnu adresu prikazivanja filma, molim da mi pošalju pitanje preko Facebooka", poručila je ova Prijedorčanka.

Broj mjesta je ograničen i, ako interesovanje građana bude veliko, film će biti prikazan nekoliko puta, sve dok i posljednja osoba koja je izrazila želju ne pogleda film.

"Živjela sloboda", kaže Stroynik.

Bonus video: