Vještaci utvrdili da je kratak spoj uzrok požara u "Danu"

Varnice iz instalacija, po svemu sudeći, brzo su izazvale požar, koji je potpomognut lakozapaljivom materijalom za tili čas progutao sve u prostoriji
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 02:27h

Ekipe vještaka i stručnjaka za požare, eksplozije i havarije tokom uviđaja utvrdile su da su loše i preopterećene instalacije, na prvom spratu, najvjerovatnije, izazvale veliki požar i smrt električara Milovana Živkovića (32) u redakciji lista "Dan".

Uviđaj na zgarištu nekadašnjeg Radija D i Radija D+ trajao je više sati, a dokazni materijal koji je pronađen u pepelu potvrdio je sumnje stručnjaka da je "kratak spoj" na instalacijama izazvao buktinju.

Policijske ekipe i vještaci iz uništenih prostorija na prvom spratu “izuzeli dio dokaznog materijala”, koji je pronađen tokom uviđaja

On je pojasnio da su policijske ekipe i vještaci iz uništenih prostorija na prvom spratu “izuzeli dio dokaznog materijala”, koji je pronađen tokom uviđaja.

"I sjutra ćemo sa još jednim vještakom elektrostruke ponovo uraditi dodatni uviđaj na mjestu požara. Ali, po svemu sudeći, instalacije su uzrok požara", naveo je juče Popović, koji je sa vještakom elektrostruke Branislavom Ćalasanom uradio glavni dio uviđaja.

Živković se ugušio ugljen-monoksidom

Dan nakon velike tragedije u prostorijama redakcije “Dana” zna se i uzrok smrti električara Milovana Živkovića), čije je beživotno tijelo pronađeno u toaletu izgorjelog prvog sprata.

Prema preliminarnim nalazima obducenata sumnja se da je smrt mladića nastupila usljed gušenja koncentrovanim dozama otrovnog ugljen-monoksida.

Patolozi smatraju da je smrt usljed gušenja otrovnim ugljenikom nastupila veoma brzo, pa je to vjerovatno i ključni razlog zbog kojeg mladić nije uspio da reaguje i da se na vrijeme spasi.

"Ugljen-monoksid, unijet u organizam (sa udahnutim vazduhom u plućima) izaziva u organizmu opštu hipoksiju tj. nedostatak kiseonika, jer ima jak afinitet da se veže za hemoglobin crvenih krvnih zrnaca. Na taj način istiskuje kiseonik iz receptora crvenih krvnih zrnaca, što dovodi do brzog gušenja i smrti", pojasnili su “Vijestima” medicinski stručnjaci i dodali da je toksični efekat nastaje veoma brzo čak i pri izuzetno malim koncentracijama.

Preminuli mladić u vrijeme požara nije imao nikakvog kontakta sa instalacijama, strujom ili štekerima, već se na nesreću u vrijeme izbijanja vatre našao u toaletu

Zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici Enis Baković saopštio je "Vijestima" da od patologa nije dobio zvaničan nalaz uzroka smrti.

“Tek kada dobijem mišljenje obducenata u pismenoj formi saopštiću i tačan uzrok smrti Milovana Živkovića”, kazao je Baković.

Beživotno tijelo električara firme “Elektro Čarapić”, čija je ekipa bila zadužena za popravku instalacija na prvom spratu redakcije, nađeno je nagorjelo u toaletu na kraju hodnika zgarišta.

Preminuli mladić u vrijeme požara nije imao nikakvog kontakta sa instalacijama, strujom ili štekerima, već se na nesreću u vrijeme izbijanja vatre našao u toaletu.

"Vijestima" je rečeno da vatra iz ogromnog požara nije dohvatila direktno beživotnog mladića, već je velika toplota koja se stvorila u unutrašnjosti zgrade, najvjerovatnije, nagorjela djelove njegovog tijela.

Pozivi zakasnili za kolegu

Požar na prvom spratu redakcije “Dana” u Ulici 13. jula više od dva i po sata gasilo je čak 17 vatrogasaca

Varnice iz instalacija, po svemu sudeći, brzo su izazvale požar, koji je potpomognut lakozapaljivom materijalom za tili čas progutao sve u prostoriji.

“Sve je bilo munjevito. Plastificirani materijali i sunđeri, kojima je obložena “gluva soba”, planula je za tren, a gusti dim nas je sve istjerao van redakcije. U prvi mah niko od nas nije znao da je električar ostao zarobljen u toaletu”, pričali su juče novinari “Dana”, koji su krajnjim naporom i na dan nesreće uspjeli da iz svojih kuća pripreme novi broj lista, koji se juče našao na kioscima.

U metežu ispred prostorija redakcije u prvim minutima čuli su se pozivi drugog električara firme “Elektro Čarapić” Gorana Savovića, koji je pogledom tražio i uzalud dozivao svog mlađeg kolegu.

Savović nije znao da objasni kako se desilo da je Živković ostao zarobljen u toaletu i kako nije čuo pozive da se zbog požara brzo napusti zgrada.

Požar na prvom spratu redakcije “Dana” u Ulici 13. jula više od dva i po sata gasilo je čak 17 vatrogasaca, koji su se borili sa gustim otrovnim dimom i velikom temperaturom na zgarištu nekadašnjeg Radija D i Radija D+.

U prostorijama tog dijela redakcije uništeno je sve i pričinjena je velika i materijalna šteta, ali je imovina lista bila osigurana.

Sahrana na Ublima

Poginuli Milovan Živković živio je u Maslinama, gdje je završio OŠ “Vladimir Nazor”, a potom i elektroškolu, nakon čega je kao električar radio u privatnim firmama.

Živković nije bio oženjen, a iza sebe je ostavio majku Divnu, sestru Tijanu i brata Zorana, a porodica je juče na gradskom groblju Čepurci primala saučešće.

Mladić će biti sahranjen danas u 14 časova na seoskom groblju u Ublima - Kuči.

OEBS žali zbog tragedije

Misija OEBS-a u Crnoj Gori izražava najiskrenije žaljenje povodom tragičnog požara koji se dogodio juče u prostorijama “Dana”, u Ulici 13. jula u Podgorici.

“Misija ovim putem želi i da uputi iskreno saučešće porodici Milovana Živkovića koji je tragično nastradao u ovom požaru. OEBS će i u ovim teškim trenucima biti u stalnom kontaktu sa novinarima i upravom “Dana”, piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: