SLIKARI PODIJELJENI

Crnogorski umjetnici (ne)podržavaju proteste

Jedan broj umjetnika u našoj zemlji uživa u brojnim povlasticama koje im obezbjeđuje njihovo odustajanje od stava
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 10:21h

Za razliku od crnogorskih (alternativnih) muzičara koji su u nedavnoj anketi “Vijesti” iskazali želju da učestvuju u građanskom protestu koji je najavljen za 18. februar, njihove kolege likovni umjetnici uglavnom nisu iskazali spremnost za građansku akciju. Umjetnici (ne)djeluju kroz svoja djela.

Organizatori protesta su “Vijestima” najavili aukciju umjetničkih slika crnogorskih autora, kako bi se omogućio prevoz za što veći broj građana Crne Gore koji bi došli u Podgoricu tog dana. Pitali smo nekoliko crnogorskih umjetnika, da li bi pristali da daju svoj rad za ovu priliku.

Njihova mišljenja su uglavnom neujednačena, i kreću se od onih koji bi podržali protest samo individualno, preko onih koji bi svojim umjetničkim radom dali doprinos, do onih koje uopšte ne zanima ta vrsta angažmana.

Većina ne zna o kakvom se protestu radi

Većina poznatih crnogorskih umjetnika bila je zatečena pitanjem i kazala da ne znaju o kakvom se protestu radi, odnosno da ne znaju da li bi dali svoj rad u ovu svrhu dok se ne informišu o čemu je riječ.

Jedan broj umjetnika koje su “Vijesti” kontaktirale, tražio je da se ne objavljuju njihove izjave povodom protesta

Mnogi su kazali da bi dali rad jedino ako su humanitarne akcije u pitanju. Jedan broj umjetnika koje su “Vijesti” kontaktirale, tražio je da se ne objavljuju njihove izjave povodom protesta, zato što se ne tiču konkretno njihove branše, već individualnih odluka...

Ipak, ima i onih kojima je vrlo jasno o kakvom se angažmanu radi, te da bi svakako dali svoj rad u cilju omasovljenja protesta.

Važni uslovi aukcije

Ono što su umjetnici naveli kao jedan od važnih parametara vezanih za ovu problematiku su uslovi po kojima bi se organizovala aukcija, odnosno ko bi bio pozvan, ko je organizator, po kojem bi se principu otkupljivali radovi i slično.

"Važno je i odabrati kome će biti poslat poziv za ovakvu vrstu aukcije i važno je da imena budu relevantna"

Mladi crnogorski umjetnik Aleksandar Vukotić je kazao da bi dao svoj rad, ali da se definiše po kojem bi principu sve funkcionisalo.

"Pitanje je da li bi sva sredstva išla u fond, ili bi pola išlo autoru, pola u fond, zato što su to principi dobrotvornih aukcija. Važno je i odabrati kome će biti poslat poziv za ovakvu vrstu aukcije i važno je da imena budu relevantna. Svakako sam zainteresovan da učestvujem na aukciji, bilo slikom bilo skulpturom, samo je pitanje definicije same organizacije.

Mislim da su ovakve akcije još jedan vid razvijene građanske svijesti i još jedan vid građanskog djelovanja. Mi kao građani treba da djelujemo u okviru naših moći, a umjetnici to mogu kroz svoja umjetnička djela.

To je samo još jedan oblik građanskog djelovanja koji doprinosi formiranju građanske svijesti. Mislim da svi ovi protesti za cilj imaju građansku kontrolu vlasti. Dakle, ne smjenu vlasti, već građansku kontrolu vlasti", istakao je Vukotić.

Grujić protiv poskupljenja struje

Poznati likovni umjetnik Rajko Grujić se pozitivno izrazio povodom protesta.

Miloš-Miki Popović je kazao da bi protest podržao individualno, ali da ne bi dao svoj rad za aukciju ove prirode

"Podržavam sve akcije koje pozitivno utiču na društvene prilike i protiv sam poskupljenja struje", kazao je Rajko Grujić.

Miloš-Miki Popović je kazao da bi protest podržao individualno, ali da ne bi dao svoj rad za aukciju ove prirode.

"Ja kao pojedinac, kao građanin bih izašao na protest i podržao bih ga, ali sliku u tu svrhu ne bih dao. Toliko umjetnika u Crnoj Gori živi katastrofalno, da bi bolje bilo napraviti aukciju da se pomogne tim ljudima. Toga se niko nije sjetio", istakao je Popović.

Jedan od najpoznatijih crnogorskih slikara Rajko Todorović Todor, je kazao da ne bi učestvovao ni ka koji način u protestu.

"Bio sam svjedokom jedne smjene vlasti krajem 80-ih godina na ulici. Tada sam bio protiv ulice i danas protiv ulice. U ovoj priči ne vidim normalan dijalog, pogotovo što nijesam zadovoljan ni sa vlašću, ni sa opozicijom", istakao je Todorović.

Crnogorska slikarka Milena Jovićević je kazala da je do sada svoje radove davala u humanitarne svrhe i da bi se takvim pozivima uvijek odazvala. Ona je istakla da nije inofrmisana o predstojećem protestu i ko ga organizuje, te da iz te pozicije ne može da komentariše.

Ćutanje povodom bitnih pitanja

Jedan broj umjetnika u našoj zemlji uživa u brojnim povlasticama koje im obezbjeđuje njihovo odustajanje od stava, ćutanje povodom bitnih pitanja, a mnogi od njih ćute i zbog dobrih mjesta u državnim institucijama kulture.

Intelektualna i umjetnička svijest jedne države uvijek je bila ona koja pokreće

Neki crnogorski umjetnici gotovo da nemaju nikakve veze sa zemljom u kojoj žive, izlažu u inostranstvu i bave se ličnim karijerama, zato što njihova umjetnost u ovoj zemlji ne može da im obezbijedi ni osnove egzistencije, niti pravu umjetničku valorizaciju.

Intelektualna i umjetnička svijest jedne države uvijek je bila ona koja pokreće i poziva na društvenu kritiku.

Galerija

Preporučujemo za Vas