Novi broj internet časopisa Camera Lucida

U novom broju online filmskog časopisa objavljen je drugi dio doktorske disertacije Nikole Vukčevića
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 16:56h

Sedmi broj besplatnog online časopisa Camera Lucida (cameralucida.eu) ) fokusiran je na afrički, azijski i dokumentarni film, kao i raznovrsne višeslojne poglede na politiku filmske reprezentacije.

"Andreas Strohl, u 'Identitetskom smeću', tvrdi da se termin identitet koristi na preuopštavajuće i zbunjujuće načine; dvojezični tekst Miloša Burzana, “Paradiranje Parade”, objašnjava zašto je srpski film Parada, u pukom reprodukovanju stereotipskih kodova, nesposoban da autentično reprezentuje homoseksualni identitet; Ronald Berganov tekst, Kako je film izgubio svoju dušu, ukazuje na neophodnost redefinisanja i repozicioniranja filmske umjetnosti u dobu digitalne revolucije, pozivajući se ne samo na filmsku istoriju, već i na istoriju umjetnosti uopšte; u Ženskom licu, Ronald Bergan opisuje upotrebu u filmskoj istoriji kadrova ženskog lica kao sastavnog dijela sintakse filmskog stila, od Pabstove Pandorine kutije do Kiarostamijevog Shirin.

U analizi dva filma Abderahmane Sisakoa, Život na zemlji i Heremakono, Viktorija Pejsli skicira autentičnu arhitekturu lokalnog miljea, koja u filmovima artikuliše pitanja od suštinske važnosti za afrički kontinent; u Razvodu na iranski način, Vesna Šćepanović se bavi različitim političkim pitanjima koje je proizveo ovogodišnji iranski dobitnik Zlatnog globusa za strani film, Farhadijev Razvod; Aleksandar Bečanović repozicionira na sasvim nov način umjetnost Šimacua Jasuđira i Kinugasa Teinosuke", ističe urednica časopisa Camera Lucida Maja Bogojević.

Ona je i autorka osvrta na novi film Pedra Almodovara, naslovljen "Rez po ljudskoj mašti". U tekstu analizira procese kojima "Koža u kojoj živim", kroz visoko estetizovanu koreografiju, suptilno razotkriva implikacije transrodnog eksperimenta i fluidnost ljudskog subjekta i seksualnosti, istovremeno reflektujući frivolnu opsesiju vizuelnim zadovoljstvom same publike.

U ekskluzivnim intervjuima, Ivana Mrvaljević razgovara sa proslavljenim italijanskim direktorom kastinga, Pinom Pelegrinom, a Milena Pejović trasira put međunarodnog uspjeha Mirka Ilića

U rubrici Retrospektive, Igor Toholj interpretira umjetnost Toda Brouninga kroz koncepte monstruoznosti i nakaza, dok Ronald Bergan razotkriva seksualnu i političku pobunu u nijemom remek-djelu Krstarica Potemkin.

U ekskluzivnim intervjuima, Ivana Mrvaljević razgovara sa proslavljenim italijanskim direktorom kastinga, Pinom Pelegrinom, a Milena Pejović trasira put međunarodnog uspjeha Mirka Ilića.

U novom broju online filmskog časopisa objavljen je drugi dio doktorske disertacije Nikole Vukčevića, Bergmanizam: između intertekstualnosti i pozitivizma, kao i Vukčevićev Nacrt zakona o audiovizuelnim djelatnostima: crnogorska kinematografija između umjetnosti, PDV-a i javnog interesa.

Mala Educacion sadrži studentske radove sa različitim pogledima na de(kon)strukciju mita, od tekstualnih analiza do vizuelnih radova reciklaže ili subverzije lokalnih i regionalnih mitova.

In Memoriam žali tragični gubitak velikog grčkog autora, Thea Angelopolousa.

Bonus video: