Najomiljeniji pisac svijeta kinematografije

Čarls Dikens je rođen u Lendportu, kod Portsmuta sedmog februara 1812. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 15:58h

Na današnji dan širom svijeta biće obilježena dvjestogodišnjica od rođenja Čarlsa Dikensa (1812-1870), jednog od najznačajnijih britanskih romanopisaca XIX vijeka i kritičara društvenih nepravdi viktorijanske ere.

Čarls Dikens je rođen u Lendportu, kod Portsmuta sedmog februara 1812. godine. Bio je drugo od osmoro djece Džona Dikensa, službenika u Ministarstvu mornarice. Prekretnica u Dikensovom životu bio je trenutak kad je kao dvanaestogodišnjak bio prinuđen da prekine školovanje i radi u fabrici obuće pošto je njegov otac dospio u dužnički zatvor.

To je na njega ostavilo duboki trag. Tu se upoznao sa siromaštvom i postao najvatreniji portparol sirotinje svoga vremena. Dikens je nastavio školovanje kada mu je otac pušten iz zatvora. Po završetku obrazovanja, zaposlio se u jednoj advokatskoj kancelariji, da bi potom radio u sudu, a kasnije kao novinar.

Godine 1833. počeo je da piše kratke priče i eseje za časopise. Njegova prva knjiga, zbirka priča pod naslovom “Bozove crtice” objavljena je 1836. Iste godine oženio se Ketrinom Hogart, kćerkom urednika Ivning kronikla s kojom je imao desetoro djece. Nakon uspjeha “Pikvikovog kluba”, Dikens se posvetio pisanju, stvarajući sve složenija djela.

Među njegovim najpoznatijim djelima su “Oliver Tvist”, “Nikolas Niklbi”, “Božićna priča”, “Velika očekivanja” i “Dejvid Koperfild”, roman koji sadrži dosta autobiografskih elemenata. Godine 1842. posjetio je Sjedinjene Američke Države i Kanadu, što je dovelo do njegovih kontroverznih “Američkih bilježaka”.

Umro je devetog juna 1870. godine. Sahranjen je u Pjesničkom kutku Vestminsterske opatije, a natpis na njegovoj grobnici glasi: “Saosjećao je sa siromašnima, napaćenima i potlačenima”.

Sa više od 300 filmskih i televizijskih adaptacija snimljenih po motivima njegovih djela, Dikens se može smatrati najomiljenijim piscem svijeta kinematografije. Ove godine će u njegovu čast britanski i američki filmski institut prirediti retrospektivu.

Među najboljim adaptacijama smatraju se MGM-ov filmovi “Dejvid Koperfild” i “Priča o dva grada” koji su snimljeni 1935. Klasicima se, takođe, smatraju ekranizacije romana “Velika očekivanja” (1946) i “Oliver Tvist” (1948) britanskog reditelja Dejvida Lina, a među najnovijim ostvarenjima je i film “Oliver Tvist” (2005) Romana Polanskog.

Dok su u Britaniji još prošle godine počele pripreme za veliki jubilej u vidu tribina, festivala kratkih filmova na temu Dikensa, retrospektive filmova snimljenih po njegovim romanima i serije “Velika očekivanja”, ove godine, u pripremi su dva filma po romanima Dikensa - “Velika očekivanja” sa Ralf Fajnsom i Helenom Bonam Karter, “Tvist” sa za sada nepoznatom glumačkom podjelom, kao i serija “Misterija Edvina Druda”.

Galerija

Bonus video: