Džajantsi iz Njujorka ponovo šampioni

To je četvrta pobjeda Džajantsa u superfinalu, a ekipu Petriotsa su već pobijedili u finalu 2008. Tim iz Njujorks je osvojio još dvije titule 1987. i 1991. godine.
0 komentar(a)
Njujork Džajants, Foto: Reuters
Njujork Džajants, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2012. 09:25h

U velikom finalu NFL lige američkog fudbala, Super boul, Njujork Džajantsi su noćas u Indijanapolisu pobijedili, drugu godinu zaredom, Nju Ingland Petriotse, sa 21:17.

To je četvrta pobjeda Džajantsa u superfinalu, a ekipu Petriotsa su već pobijedili u finalu 2008. Tim iz Njujorka je osvojio još dvije titule 1987. i 1991. godine.

Baš kao i prije četiri godine, Nju Ingland je u finale ušao kao favorit, ali su Džajantsi ponovo iznenadili velikog rivala i preko Ahmada Bredšoa tačdauonom 57 sekundi do kraja došli do trijumfa i velikog slavlja.

Ilaj Mening je proglašen za najkorisnijeg igrača finala koji je kao kao kvorterbek već igrao za Džajantse 2008. godine.

Utakmicu su otvorili Džajentsi, poveli su 9:0, ali su i pored dominacije, dozvolili Petriotsima da se vrate i na odmor odu sa prednošću 10:9.

Drugo poluvrijeme je uglavnom prolazilo u rezultatskoj klackalici, dok na manje od četiri minuta prije kraja posljednje četvrtine nije eksplodirao Mening i pasom od 38 jardi riješio pobjednika.

Mening je bacio loptu koju je nevjerovatnim skokom, okružen dvojicom igrača, uz samu aut liniju, uspio da uhvati njegov saigrač Mario Meninhem. Nakon toga Džajentsi su postigli tačdaun i utakmica je praktično bila riješena.

Njujorški tim je sezonu završio sa devet pobjeda i sedam poraza i niko im nije davao velike šanse u plej-ofu. Međutim, oni su odličnim igrama stigli do finala, i kao prije četiri godine, ponovo su iznenadili favorizovane Petriotse iz Bostona i po drugi put im uzeli titulu u samom finišu utakmice.

Oko 70.000 srećnika koji su uspjeli da kupe ulaznice, po cijeni i od 4.000 dolara, prisustvovalo je velikom superfinalu na stadionu, dok se organizatori nadaju da je čitav spektakl u direktnom televizijskom prenosu pratilo više od prošlogodišnjih rekordnih 111 miliona gledalaca.

Veliko finale američke fudbalske lige je tradicionalno najgledaniji televizijski spektakl u SAD.

Bonus video: