"Palestina, simbol i boja" u Pljevljima

„Kao ovovremeni slikar školovna na moderan način, Almozajen je uspjela da poveže istoriju i tradiciju Palestine i da uradi ova lijepa djela“, rekao je Đačić
70 pregleda 0 komentar(a)
Rima Almozajen, Foto: Goran Malidžan
Rima Almozajen, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.05.2018. 09:53h

Ambasador Pelestine Rabii Alhantouli otvrio je sinoć u Pljevljima izložbu slika palestinske umjetnice Rime Almozajen. Izložba pod nazivom „Palestina, simbol i boja“ otvorena je u izložbenom prostoru Sportske dvorane Ada u saradnji sa pljevaljskom Galerijom Vitomir Srbljanović.

Ambasador Palestine je istakao da su organizovanjem izložbe željeli da kroz kulturu kao bitan element očuvanja identiteta, Palestinu predstave na drugi način građanima Pljevalja i drugih crnogorskih gradova.

„Ovaj maj je težak mjesec za narod Palestine. Ovog mjeseca podsjećamo se na događaje koji su se desili 1948. kada je počela noćna mora našeg naroda i kada je najveći dio palestinskog naroda postao izbjeglice i kada je počela strana vojna okupacija i kada je počela borba palestinskog naroda za slobodu. Nažalost ta borba i dalje traje i mi koristimo sve načine i našu divnu omladinu i naše talentovane ljude da podsjetimo cijelu međunarodnu zajednicu na to šta se dešava u našoj zemlji. Želim da istaknem da i nakon sedamdeset godina okupacije mi smo idalje jako posvećeni cilju da živimo normalnim životom kao i drugi ljudi. Almozajen je jedan od naših talenata. Kao i drugi talenti ona živi u duhu svog naroda i predstavlja svoj narod i svoja umjetnička djela na svoj način. Kada pogledate ove slike otkrićete u njima Palestinu. Upoznaćete kako je težak svakodnevni život u Palestini, ali ćete vidjeti i koliko nade gajimo za bolju budućnost. Tu budućnost ćemo dobiti u borbi zajedno sa našim prijateljima“, rekao je palestinski ambasador.

Prisutne je pozdravio i predsjednik pljevaljske Opštine Mirko Đačić koji je kazao da je Almozajen vrsna slikarka čije je slikarstvo uglavnom ukorijenjeno u tradiciju Palestine.

„Kao ovovremeni slikar školovna na moderan način uspjela je da poveže istoriju i tradiciju Palestine i da uradi ova lijepa djela“, rekao je Đačić.

Almozajen je rođena 1977. godine predaje na univerzitetu u Gazi i Kairu.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim samostalnim i grupnim izložbama i radionicama.

Osim u Pljevljima radovi palestinske umjetnice izlagani su u Podgorici, Cetinju i Baru.

Bonus video: