Povremeno uživanje u marihuani nije štetno

Veliko britansko istraživanje pokazalo je da povremena konzumacije nije samo bezopasna, već ima i niz pozitivnih učinaka na naše tijelo
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2012. 16:39h

Ukoliko se povremeno (nelegalno) opuštate konuzmirajući lake droge poput marihuane, to neće ostaviti nikakve posljedice na vaše pamćenje i zdravlje, rezultat je nedavno završenog britanskog istraživanja.

Ipak, treba biti veoma oprezan kod dugotrajnog i čestog uzimanja ovih droga, budući da se još uvijek sa sigurnošću ne zna kakav učinak tada imaju na naše tijelo.

Naučnici su ispitivali mentalne sposobnosti oko 9.000 Britanaca u dobi od 50 godina i utvrđeno je da su oni koji su povremeno koristili lake droge čak i u 40-im godinama života imali iste ili čak i nešto bolje rezultate od vršnjaka koji nisu nikad koristili droge.

Ta mala prednost na strani povremenih korisnika droga možda odražava drugo otkriće istraživanja a to je da su osobe koje su nekad u životu probale neke droge bile višeg obrazovanja od onih koji nikad nisu uživali droge.

Ispitani britanski 50-ogodišnjaci kazali su da su daleko najčešće koristili marihuanu. Oko šest posto priznalo je uživanje droge u prethodnoj godini a jedna četvrtina kazala je da ju je barem jednom u životu probala.

Što se tiče ostalih droga poput amfetamina, LSD-a, halucinogenih pečuraka, kokaina ili ekstazija njih je probalo između tri i osam posto ispitanih.

Aleks Dregan sa svojim istraživačkim timom

"Sveukupno čini se da rezultat pokazuje da prošlo ili sadašnje uzimanje nezakonitih sredstava nije nužno povezano s pogoršanjem kognitivnih sposobnosti u srednjoj dobi", kaže vođa istraživanja, Aleks Dregan sa Kraljeskog univerziteta u Londonu, u radu objavljenom u časopisu "American Journal od Epidemiology". Aleks Dregan se već duži niz godina bavi istraživanjima Alchajmerove bolesti u okviru kojih je sproveo i ovo veliko istraživanje vezano za korištenje lakih droga i njihov uticaj na pamćenje.

"Uprkos tome, naše istraživanje ne isključuje moguće štetne učinke kod nekih pojedinaca koji su bili dugo vrijeme izloženi većim količinama tih droga", dodaje Dregan.

Iako su neka ranija istraživanja pokazivala da marihuana i kokain mogu uticati na kognitivne sposobnosti, sadašnje istraživanje pokazuje da su ti učinci ograničenog trajanja.

"Mozak je otporan", komentarisao je nalaze psihijatar sa Medicinskog fakulteta na Harvardu Džon Halpern dodajući da na ove rezultate ne treba gledati kao na podršku korištenju lakih droga.

Bonus video: