Sa lopatom u ruci htio da pređe 17 km od Bosne do Crne Gore

Obradović je pokušao da se vrati pješice u Crnu Goru ali nije uspio jer ga je zameo snijeg i veliko nevrijeme na tim prostorima
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 08:48h

Granični policajci Pljevalja uspjeli su da spasu Milorada Obradovića(54) iz pljevaljskog sela Šula koji je ostao zarobljen u obruču sniježnih nanosa na prostoru Opštine Foča,udaljenom od granice sa Crnom Gorom od četiri do pet kilometara.

Obradović je pokušao da se vrati pješice u Crnu Goru ali nije uspio jer ga je zameo snijeg i veliko nevrijeme na tim prostorima.

U subotu oko 16 časova Ispostava granične policije u Pljevljima dobila je informaciju da je Obradović zarobljen i da je životno ugrožen.

Obradović je pokušao da se vrati pješice u Crnu Goru ali nije uspio jer ga je zameo snijeg i veliko nevrijeme na tim prostorima.

Prema Obradović su bili prethodno krenuli i dva njegova prijatelja iz sela Šula, koji su pokušali da ga spase. Ekipa policije i radnika preduzeća "Gradir" ubrzo je sustigla i dvojicu Obradovićevih prijatelja. Niska temperatura i sniježni pokrivač visine preko jednog metra, nijesu spriječili spasioce da na vrijeme dodju i do Obradovića.

Rukovodilac Ispostave granične policije u Pljevljima Aleksandar Laketić kazao je „Vijestima“ da je zbog količine napadanog snijega samo velika mehanizacija mogla da prođe tim dijelom terena.

„Obradović je srećom po njega uspio da obavijesti rođake u selu Šula. Nakon što smo dobili informaciju da je životno ugrožen zbog nevremena, akcija spasavanja je obavljena u saradnji sa radnicima preduzeća „Gradir“. Posredno smo dobijali informacije o tome na kojoj se lokaciji nalazi Obradović, ali i pored nepristupačne konfiguracije terena i slabog telefonskog signala uspješno smo realizovali spasavanje“, rekao je Laketić.

Na petom kilometru od granične linije pronašli su Obradovića kako se još uvijek bori sa snijegom.

„Mašina sa utovarnom lopatom krčila je put, ali bila je usporena na nekih par stotina metara od Obradovića. Posljednju dionicu od nekoliko stotina metara morali smo prevaliti krećući se pješice. Obradović je kada smo došli do njega izgledao vidno iscrpljen, temperatura u tim trenucima dostizala je 15 stepeni ispod nule“, istakao je Laketić.

Na petom kilometru od granične linije pronašli su Obradovića kako se još uvijek bori sa snijegom.

Bio sam u posjeti rodbini u Foči. Kada sam krenuo da se vraćem kući u selu Šula od snježnih nanosa auto nije moglo dalje. Sa obzirom na to da sam dobro poznavao taj teren i da sam tu rođen krenuo sam da idem pješice. Sa sobom sam ponio drvenu lopatu kojom sam krčio put. Oko 9 sati juče ujutru sam krenuo pješke i prešao nekih 7, 8 kilometara. Čini mi se da sam samo posljednjih 100 metara išao više od sat vremena“, pričao je sinoć „Vijestima“ Obradović, koji se tada nalazio u Opštoj bolnici u Pljevljima od snijega i hladnoće zadobio je promrzline prstiju na nogama.

U kritičnim trenucima nijesam razmišljao o smrzavanju, samo kako moram da hodam dalje.

Akcija spasavanja je okončana oko 23 časa kada je Obradović bezbjedno transportovan do svoje kuće u mjestu Šula kod Pljevalja. Službenici Ispostave granične policije Pljevlja učestvovali su i u akciji spasavanja putnika u kanjonu rijeke Tare, koje je sniježni usov zarobio u mini-busu.

Galerija

Bonus video: