"Ilegalni performans" Bojane Radulović u Amsterdamu

"Da li je multikulturalizam propali eksperiment pseudodemokratije ili još uvijek realna opcija?"
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2012. 16:00h

Mlada crnogorska vizuelna umjetnica i producentkinja Bojana Radulović, učestvovala je svojim "Ilegalnim performansom" u okviru festivala "(Exhibiting) Baroque Bodies" u Amsterdamu, koji je održan od 27. do 29. januara u Flamanskom kulturnom centru - Vlaams Culturhuis de Brakke Grond.

Radi se o multidisciplinarnom festivalu inspirisanom dekadentnim i tragčnim životom iz raskalašnog sedamnaestog vijeka Džona Vilmota, poznatijeg kao Erl od Ročestera.

Bio je pjesnik, pornograf, i intelektualna dvorska luda na dvoru Čarlsa II. Njegov život je bio prepun slavnih momenata, padova i neuspijeha. Ročester je bio ogledalo svog vremena, erotike, požude, ateizma, nauke, tjelesnosti, teatralnosti, barokne senzualnosti i prekoračenja.

The Feast of the Earl

Bojana Radulović se u svom performansu predstavljenom u okviru programa pod nazivom "The Feast of the Earl", poslužila sopstvenim tijelom koje je, kako je objasnila, iskoristila kao poligon iscrtan političkim simbolima i uz ukazivanje na erogene zone i ''zabranjena mjesta'' skrenula pažnju na zloupotrebe ženskog tijela, genitalna sakaćenja, i svaki vid vulgarne dominacije jačeg.

"Da li je mirna koegzistencija različitih kultura na ograničenom prostoru država Evropske Unije moguća?"

Radulović je “Vijestima” kazala da se bavila pitanjama “koja se već godinama postavljaju i o kojima se javno diskutuje, dok za odgovore na ta pitanja još uvijek ostajemo uskraćeni”.

"Iako se poslije potonuća u okean krize svijet u globalu promijenio i naša očaranost evropskim integracijama splasnula, pitanja su i dalje aktuelna i tiču se života svakog od nas pojedinačno. Da li je mirna koegzistencija različitih kultura na ograničenom prostoru država Evropske Unije moguća? Da li je multikulturalizam propali eksperiment pseudodemokratije ili još uvijek realna opcija?"

Seksualna pomagala kao dinamit

Tokom performansa se služila kostimima i rekvizitima, kao što je burka skrojena od zastave EU i seksualna pomagala koja kao dinamit stoje zakačena ispod nje. Time se skreće pažnja na stvarnost života žena koje se nisu snašle u uslovima susretanja islamske tradicije i deformisanja evropske demokratije.

"Iz tog razloga moja ispovijest i opravdanje u poslednjem činu otkrivaju i poručuju da ja zbog svojih iznesenih stavova ne trebam biti kažnjavana, jer sam već dovoljno kažnjena samom činjenicom da živim u svom kontejeru-bunkeru-državi svih svojih 28 godina. Na kontejeru se pojavljuje jeftina svetleća reklama – ispis imena zemlje iz koje dolazim: Montenegro", objasnila je ona.

Galerija

Bonus video: