Efikasno lasersko izbjeljivanje zuba

Primjena lasera u stomatologiji je raznovrsna, počev od estetske primjene kod izbjeljivanja zuba, pa sve do ozbiljnih hirurških intervencija na kostima lica
271 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 18:14h

Iako je laser pronađen '50-ih godina prošlog vijeka, a njegova prva pojava na filmu bila još 1964. godine („Goldfinger“ sa Šon Konerijem u ulozi agenta 007), njegova primjena u stomatologiji je zaživjela tek 1990. godine kada je odobrena upotreba lasera u tretiranju mekih tkiva usne duplje, a 1996. kada je dozvoljen rad u koštanim tkivima.

Danas, poslije skoro dvije decenije upotrebe lasera, njegova primjena u stomatologiji je raznovrsna, i to od estetske primjene kod izbjeljivanja zuba, pa sve do ozbiljnih hirurških intervencija na kostima lica. Iako raznovrsna, primjena lasera u današnjoj stomatologiji je najjčešća u sljedećim intervencijama:

Liječenje oboljenja mekih tkiva – Laseri se danas koriste u terapiji nekih oboljenja mekih tkiva kao što su herpes, afte i parodontopatija.

Oni utiču na brže zarastanje promjena kao i na olakšanje subjektivnih tegoba (prije svega osjećaj bola i žarenja).

Endodontska terapija zuba – U ovom slučaju laseri imaju ulogu u dezinfekciji kanala korijenova kod zuba koji treba da se endodontski liječe, tj. kojima treba da se izvadi živac, što je jedan od preduslova za uspješno izlječenje takvih zuba.

Uklanjanje karijesa – Danas postoje laserski sistemi kojima se mogu ukloniti kariozne promjene na zubima (kvar zuba). Na taj način se izbjegava upotreba bušilice, koju svi mi tako mrzimo (mi, stomatolozi, ipak malo manje).

Izbjeljivanje zuba – Jedan od načina izbjeljivanja zuba jeste i lasersko izbjeljivanje, kod kojeg laser ubrzava i pojačava dejstvo nekog hemijskog agensa (najčešće je to ili vodonik ili karbamid peroksid) koji se postavalja na površinu zuba.

Upotreba u hirurškim intervencijama – Laseri se danas koriste ne samo u oralnoj, već i u opštoj hirurgiji.

Prednosti njihove primjene se ogledaju prije svega u oštrim rezovima kao i mnogo manjem stepenu krvarenja pri samom radu, što hirurzima umnogome olakšava posao.

I na kraju, za razliku od odgovora “Goldfingera” upućenog na Bondovo pitanje „Do you expect me to talk?“ (u čuvenoj sceni sa laserom gorepomenutog filma), stomatolog sa laserom u ruci vam sigurno neće kazati „No, I expect you to die!“.

www.mojstomatolog.net

Bonus video: