Mirjana Delić u potrazi za kreativnom slobodom

Dodajte tome lošu finansijsku situaciju u kulturi i nemogućnost pravljenja reportaža vani – eto začaranog kruga
212 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2012. 17:31h

Ušavši u novinarstvo kao studentkinja, pomislila sam: Ovo je nešto najljepše na svijetu! Trinaest godina posla koji je pokrivao najdražu oblast mojih interesovanja – umjetnost.

Radila sam sa velikim profesionalcima na Javnom servisu i TV In.

Zrelost loju sam stekla vremenom i kreativna sloboda, dali su mi mogućnost da ostvarim smisao bavljenja novinarstvom – da prikažem kulturu na svjež, prijemčiv način, da „podvalim“ i nezainteresovanima da je zavole.

Činjenica da je Art info emisija to uspijevala, pričinjava mi satisfakciju i danas.

Ipak, dođe i trenutak kada sa skoro svim velikim i malim umjetnicima uradite brojne intervjue, kada unaprijed znate forme i nastupe, kada se i sami ponavljate.

Dodajte tome lošu finansijsku situaciju u kulturi i nemogućnost pravljenja reportaža vani – eto začaranog kruga.

U vrijeme razmišljanja o promjeni, prijateljice su me nagovorile da se prijavim na konkurs za menadžera korporativnih komunikacija u Telenoru.

Neka su. Ispostavilo se da su odnosi sa javnošću upravo ono što mi treba – interesantna, dinamična i uzbudljiva, a opet zahtjevna i odgovorna profesija, koja ne može bez medija.

Svaka promjena je teška, posebno navikavanje na fiksno radno vrijeme nakon stalnog pokreta, snimanja, intervjua, montaže.

Dugo sam smirivala potrebu „pokrivanja“ glasa živom slikom.

Ušavši u PR vode, shvatila sam da mom duhu nije dovoljna jedna „oblast“, koliko god bila bogata i važna.

To nije moja priroda. Istraživanje šarolikosti umjetnosti utisnulo mi je vječitu potragu za kreativnom slobodom i intelektualnim izazovom, mogućnošću da budem ja.

U velikim korporacijama to nije uvijek primjenjivo. Odabrala sam šarolikost, tj. krenula u potragu za poslom u kojem ću stalno imati različite PR teme.

Na moje ogromno zadovoljstvo, prešla sam u Agenciju MAMA, koja mi je to omogućila pozicijom PR i kreativnog direktora, te sjajnim ljudima u timu.

Mnogi kažu da ne postoji idealan posao. Griješe.

Ne postoji za one koji ne tragaju dovoljno za svojim potencijalima, koji nisu spremni na rizik zarad sopstvenog zadovoljstva na profesionalnom planu koji utiče na sve ostalo.

Vjerujem da izbor uvijek postoji. Novinarstvo me tome naučilo. Završavam dan sa osmijehom, sretna i ispunjena svakim ostvarenjem.

Osjećam strast za ono što radim i rastem u tome, vidim rezultate i njihovo vrednovanje.

Nemam idealan posao. Živim ga.

Novinarstvo: fascinantna promjenjiva živa materija. Koristim svaki dan tu “profesionalnu deformaciju” u pogledu na svijet, koja me tjera da istražujem i nađem smisao života, jer radost povremeno pada sa neba, preostalo vrijeme smo sami tvorci svoje sreće.

Uopšte ne znam čime ću se baviti u poodmaklim godinama, ali znam da će to biti posao koji mi pričinjava potpuno zadovoljstvo.

Novinarstvo? Uvijek na listi! (smijeh)

Vjerujem da izbor uvijek postoji. Novinarstvo me tome naučilo. Završavam dan sa osmijehom, sretna i ispunjena svakim ostvarenjem

Bonus video: