Razvijanje kroz srodne timove

Teniser svjetskog formata Novak Đoković kaže da ne ide bez članova porodice koji ga bodre i bez svojeg tima, čije članove smatra zaslužnim prijateljima.
0 komentar(a)
posao, Foto: Www.shutterstock.com
posao, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 07.02.2012. 10:12h

Različiti ljudi različito sarađuju. Neki kažu i insistiraju na tome da nikako ne treba povezivati posao i privatnost.

Tako u knjizi “48 zakona moći” R. Grina se kaže: ’’Svaka situacija na poslu zahtijeva neko distanciranje među ljudima. Ti se trudiš da obavljaš svoja zaduženja, a ne da stvaraš prijatelje”.

Međutim, dr Mira Kiršenbaum, u knjizi ’’Faktor emocionalne energije’’ piše:’’ ...Moj partner i suprug dr C.F. i ja u cjelosti dijelimo autorstvo na svim knjigama koje smo objavili... Svaka riječ i ideja njegove su koliko i moje... Što se tiče pisaca koji rade u krajnjoj osami, stvarno ne znam kako im uspijeva? Bez energije koju C. unosi u ovaj proces, ne znam da li bi ova knjiga uopšte nastala. Smatram se vrlo srećnom, jer imam najboljeg agenta u ovom poslu, koji je divan prema meni tokom svih mojih uspona i padova, ne čemu sam mu veoma zahvalna.’’

Teniser svjetskog formata Novak Đoković kaže da ne ide bez članova porodice koji ga bodre i bez svojeg tima, čije članove smatra zaslužnim prijateljima.

Glumac Mustafa Nadarević kaže, odgovarajući na upit kako izdržava napor mnogosatnog angažmana u ne baš prijatnim uslovima: ’’Jedva čekamo da se vidimo! Mi se volimo!’’.

Svojevremeno sam vidio dio dokumentarnog filma o Madoni i njenim prijateljima-saradnicima.

Bio sam prijatno iznenađen i zadivljen.

Oni ne samo da isijavaju ljubav na sceni kroz pjesmu i ples, nego su i privatno posve bliski jedni drugima.

Iz njihove nesputane ljubavi jednih za druge, jedino i mogu da se događaju oni umjetnički vatrometi ljepote i dobrote.

Bilo je kadrova za koje bi mnogi koristili makaze i osude.

Onda sam se sjetio: i Buda i Sokrat i Hristos i Leonardo i ko zna ko sve još, nisu se samo ponekad sretali sa svojim prijateljima-saradnicima, nego sa njima zajedno živjeli, radili, objedovali, spavali, istraživali, stvarali, inspirisali se i bili inspirisani i nadasve se voljeli!

Ako neko u vašem prisustvu biva pobuđen da se kreativno ispoljava, ako uživa da razvija svoj odnos sa vama, ako razmjenjuje ohrabrenja i podrške, ako postajete sve bolji ljudi, ako se uzajamno radujete jedni drugima i zajedno onome što radite, onda...

Volio bih biti dio vašeg tima!

Pazite da ne “zastranite” u poslovima.

Nismo se rodili da bismo ne/zapaženo figurirali i bili “šrafovi (manje ili više uspješnog) mehanizma” koji čekaju platu, do penzije...

Rođeni smo da se, prije svega, stalno razvijamo u svijesti, i takvi da stvaramo i uživamo u srodnim timovima.

www.zlatnicovjek.com

Bonus video: