ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Ruzmarin podstiče cirkulaciju

Jutarnji umor i neraspoloženje, tromost tokom dana i pospanost u kombinaciji sa niskim krvnim pritiskom mogu se riješiti sa vinom sa aromom ruzmarina
291 pregleda 0 komentar(a)
ruzmarin, Foto: Shutterstock
ruzmarin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2018. 10:14h

Ruzmarin je bogat etarskim uljem u čiji sastav ulaze kamfor, cineol i pinen. Sadrži i gorke materije, holin, tani i smolu, dok se u ljekovite svrhe od davnina koriste listovi ove biljke koje imaju aromatičan miris.

U narodnoj medicini ruzmarin se od davnina koristi kao efikasan lijek iz prirode, koji podstiče bolju cirkulaciju krvi i podstiče podizanje niskog krvnog pritiska.

Ova biljka liječi malokrvnost, posebno kod djece, doprinosi boljem apetitu, blagotvorno djeluje na rad organa za varenje i doprinosi boljem raspoloženju i smirivanju nervoze. Zbog pomenutog pozitivnog uticaja na cirkulaciju, ova biljka takođe ublažava menstrualne bolove i može pomoći kod izostanka menstruacije.

U narodu je poznato da čaj ili vino od ruzmarina širi krvne sudove i time podstiču cirkulaciju kod muškaraca.

Vino za širenje krvnih sudova

Jutarnji umor i neraspoloženje, tromost tokom dana i pospanost u kombinaciji sa niskim krvnim pritiskom mogu se riješiti sa vinom sa aromom ruzmarina.

Jednu šaku listova ruzmarina umješati u jedan litar kvalitetnog vina, najbolje je domaće crno vino. Mješavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana i svakoga dana dva do tri puta dobro promućkati. Osmi dan procijediti i piti svakodnevno po jednu rakijsku čašicu, ujutro prije doručka i jednu popodne prije ručka.

Kao i kod svake druge prirodne terapije i u ovom slučaju je potrebno određeno vrijeme da bi se ispoljili svi pozitivni efekti, oko mjesec dana. U blažim oblicima bolesti i kod osjetljivijih osoba efekat se ispoljava i ranije, prenose Novosti.