Loše navike uzrokuju kancer

Kancer bi mogao biti izbjegnut u skoro 30 odsto slučajeva ukoliko se promijeni način života, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv kancera.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 15:30h

SZO podsjeća da se glavni rizici za nastanak ove opake bolesti - pušenje, gojaznost, nedovoljno konzumiranje voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti, alkohol ili zagađenost vazduha u gradovima mogu izbjeći.Pušenje je najznačajniji kancerogeni faktor rizika i predstavlja 22 odsto uzročnika smrtnosti od ove opake bolesti.

SZO preporučuje da je radi prevencije potrebno otkloniti faktore rizika, kao i podvrći se vakcinaciji protiv virusa humani papiloma (HPV), uzročnika raka grlića materice, koji odnosi veliki broj žrtava u zemljama u razvoju, a izlaganje Suncu u vrijeme ljetnjih vrelina smanjiti na mininum.

Prema podacima ove zdrastvene insititucije u 2008. u svijetu je umrlo od raka 7,6 miliona ljudi, što je 13 odsto uzročnika smrti.Rak pluća, želuca, jetre,debelog crijeva i dojke su najzastupljeniji oblici ove teške bolesti.U siromašnim zemljama najčešći uzročnici raka su virusi hepatis B i HPV.Broj umrlih od raka najviši je u zemljama "trećeg svijeta" u kojima 70 odsto stanovništva umire od kancera.Prema predviđanjima SZO mortalitet čiji je uzročnik kancer nastaviće da se povećava i 2030. premašiće brojku od 13,1 miliona.

Bonus video: