Umrla je Dorotea Taning, posljednja iz Bretonovog kruga

Na njezinim slikama, crtežima, skulpturama, najčešće su bili likovi žena smješteni u prizore koji liče na snove
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 15:30h

Poslednjeg dana januara, u 102. godini života umrla je američka slikarka i pjesnikinja Dorotea Taning, najstarija predstavnica nadrealista i udovica slavnog slikara Maksa Ernsta.

Kako piše Njujork Tajms, smrt slikarke je potvrdila njena rođaka Mimi Džonson.

Doroteja je rođena 1910. u američkom gradu Gejlsbergu, a 1930. je počela da uči slikarstvo u Čikagu, da bi šest godina potom prešla u Njujork gdje se zainteresovalae za savremene umjetničke pokrete – nadrealizam i dadaizam.

Bila je posljednja živa članica nadrealističkog pokreta. Na njezinim slikama, crtežima, skulpturama, najčešće su bili likovi žena smješteni u prizore koji liče na snove.

Najpoznatija je po svojim nadrealističkim radovima koje je stvarala u periodu 194O-1950. U Njujorku je pripadala krugu Andre Bretona, jednog od utemeljivača nadrealizma, a kasnije se upoznala sa slikarom Maksom Ernstom, za koga se udala 1946.godine.

Slikarka je posebnu pažnju u svom radu posvećivala detaljima, na mnogim njenim platnima su prisutni izbezumljeni likovi

Slikarka je posebnu pažnju u svom radu posvećivala detaljima, na mnogim njenim platnima su prisutni izbezumljeni likovi, kao na primer na jednoj od njenih najpoznatijih slika „Materinstvo“ iz 1946. Privlačila je tema seksualnih strahova koja se odrazila u ranom periodu njenog stvaralaštva.

Postala je poznata i kao skulptor –pomoću šivaće mašine šila je skulpture od krpa. Osim toga, radila je scenogarfiju i kostime za balete Đorđa Balančina, a bavila se i ilustracijom knjiga.

Kad je navršila osmu deceniju života, prestala je da se bavi slikarstvom i latila se pera: počela je da piše memoare, stihove, prozu koje su obavljivali The New Yorker,The Yale Review i The Paris Review. Njene slike se čuvaju u galeriji Tate, Centru Pompidu i u drugim velikim svetskim muzejima.

Fotografisali su je Henri Kartije-Breson, Man Rej, Irving Pen, Li Miler, a najbolji prijatelji su joj bili Truman Kapote i Marsel Dišan.

Bonus video: