Podgoričanin Svetislav Danilović (55) u Austriji osuđen na 20 godina

Danilović je osuđen zbog toga što je jednu ženu poznatog bankara u Donjoj Austriji, vezao lancima u njenoj sauni, a potom pobjegao sa njenim nakitom i parama
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 10:08h

"Fantom sa lancima" kako su austrijski mediji prozvali opasnog razbojnika Podgoričanina Svetislava Danilovića (55), osuđen je u Beču na 20 godina stroge robije, pišu tamošnji mediji.

Na dugodišnji zatvor Danilović je osuđen zbog toga što je jednu ženu poznatog bankara u Donjoj Austriji, vezao lancima u njenoj sauni, a potom pobjegao sa njenim nakitom i parama.

Osim za to teško djelo, tamošnji tužilac Karl Fišer optužio je Danilovića i za niz iznuda, otmica, razbojništava i drskih pljački. Tužilac tvrdi da je Danilović od svoje 15. godine počinio mnogobrojna krivična djela po raznim zemljama.

Osim za napad u kući bankara, njemu je austrijsko pravosuđe donijelo presudu i zbog napada septembru 2008. u gradu St. Andra-Vordern u kojem je opljačkao drugi par

Nakon tog teškog djela on je iz Austrije pobjegao u Srbiju, gdje je u martu 2009. uhapšen po međunarodnoj potjernici NCB Interpola u Beču. U junu 2010. opasan prestupnik je iz Beograda izručen Austriji.

Sud je naredio da se nakon odsluženja kazne smjesti u posebnu ustanovu za opasne povratnike i kriminalce, gdje će biti pod posebnim mjerama.

Osim za napad u kući bankara, njemu je austrijsko pravosuđe donijelo presudu i zbog napada septembru 2008. u gradu St. Andra-Vordern u kojem je opljačkao drugi par.

Tada je, kako se vjeruje, lancima od kojih se nije odvajao, vezao ženu u kupatilu, a njenog muža oteo. Nakon pokušaja iznude velike svote novca, on je supružnike ostavio vezane.

Kao taoce uzimao milionere

Nakon što je Podgoričanin izručen Beču tamošnji pukovnik kriminalističke službe Franc Polcer izrazio je zadovoljstvo što je "opasni međunarodni zločinac" uhapšen.

On je tada ocijenio da Danilović ima "veliku kriminalnu energiju", a potom podsjetio da je on u svom rancu nosio lance kojima je vezivao svoje žrtve.

"Tokom istrage, nađeni su i nacrti iz kojih se vidi da je Danilović planirao nove otmice i ucjene", istakao je Franc Polcer u izjavi za austrijske medije.

Danilovića je pregledao sudski psiholog Adelaid Kastner koja ga je opisala kao "profesionalnog kriminalca" koji ništa drugo nije radio u svom životu i koji će se vjerovatno ponovo vratiti tome.

Danilović je napisao i knjigu "Želio sam sve da ih otmem", što je svojevrsna autobiografiju na čak 260 strana

Daniloviću se na teret stavlja da je kao taoce uzimao švajcarske milionere, ali i jednog grofa i ženu bankara u Donjoj Austriji.

Danilovićevi advokati su se žalili na presudu.

Objavio knjigu zločina

Svetislav Danilović nije se samo bavio kriminalnim poduhvatima, već je napisao i knjigu "Želio sam sve da ih otmem", što je svojevrsna autobiografiju na čak 260 strana, gdje je dataljno književnom crtom opisao šta je sve činio žrtvama u Švajcarskoj i Austriji.

U knjizi, Danilović, koji je oženjen sa srpskom policajkom i čija ćerka i unuci žive u Austriji, nije izostavio gotovo ništa, a u svom književnom djelu opisao je kako je jednom u Austriji čak i pucao na vlasnika jedne od poharanih kuća.

Svoje zločinačke tragove u knjizi je pratio pričom od početka devedesetih godina kada je, navodno, kidnapovao šefa jednog koncerna u Švajcarskoj. Nakon zatvorske kazne iz Švajcarske je prešao u Austriju, gdje je nastavio da svojim lancima, sije strah u domovima bogatih.

Bonus video: