Pukotina: Nevin, dok se ne dokaže suprotno

Entoni Hopkins, jedan od najcjenjenijih i najtalentovanijih glumaca svih generacija, u igri mačke i miša sa Rajanom Goslingom, fantastičnim kanadskim glumcem koga su proslavile uloge zavodnika u brojnim romantičnim komedijama
168 pregleda 0 komentar(a)
fracture, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
fracture, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.05.2018. 06:06h

Entoni Hopkins u filmu Pukotina tumači lik Teda Kroforda, inženjera i naučnika čija je specijalnost mehanika pukotine, zajedno sa Rajanom Goslingom, koji glumi ambicioznog mladog pomoćnika okružnog tužioca Vilija Bičama.

Film počinje Tedom, koji saznaje da ga njegova lijepa i dosta mlađa žena vara sa detektivom. Kraford sačekuje ženu kod kuće i brutalno je ubija. I upravo ovaj element čini ”Pukotinu” jedinstvenim filmom! Na početku nas upoznaje sa krupnim planom, onim što se po pravilu čuva za kraj i samo razrješenje radnje. Glavno pitanje nije ”Ko?” već ”Kako?”. Kraford na sudu uspijeva da pobije svoje priznanje krivice, što mladog tužioca stavlja u nezgodnu situaciju. Ako izgubi slučaj gubi i mjesto u prestižnoj advokatskoj firmi.

Ted i Vilijam su slični na mnogo načina, obojica su pobjednici, najbolji u tome što rade, ali pobjeda će zavisti isključivo od njihove očajničke želje u trci za trijumfom i sopstvenim dokazivanjem. Obojica će postupiti ishitreno a pitanje koje ostaje je čija će greška biti presudna. Goslingova sposobnost da se stalno transformiše kao glumac i Hopkinsov jedinstveni šarm koji iznova, od potpunog psihopate do nekog simpatičnog, čine kompaktnu cjelinu, zasnovanu na dinamičnim dijalozima i relativnom osjećaju za pravdu.

“Glumim čovjeka koji ubija svoju ženu.” – rekao je o ovoj ulozi Entoni Hopkins. “Nije Hanibal Lektor, ali je pomalo čudan. Izgleda kao veoma normalan i povučen, ali ubija svoju ženu jer ga vara. To je stvar osvete. Moj lik, koji nalazi zanimaciju u složenim konstrukcijama, namješta igru advokatu i dizajnira savršeno ubistvo. Igram kriminalca koji voli da kontroliše. Preciznost ga fascinira, ali to je upravo i greška u njegovoj prirodi. Za njega su ljudi igračke. Voli da hoda po ivici, i malo je pametniji nego što bi trebalo da bude, što ga na kraju i uništava.”

Za Hopkinsa je bilo dovoljno da samo jednom pročita scenario, pa da potpiše svoje učešće u projektu. “U pitanju je pametno i dobro napisan scenario. Takvih nema mnogo u današnje vrijeme. To što su mene pitali da igram smatram srećom.”, objasnio je Hopkins. “Ovo je bilo jedno od mojih najprijatnijh iskustava na filmu već duži period,” kazao je Hopkins. “Uloga je veoma vješto napisana. Kroford je nalik Jagu, svoje karte drži sakrivene u rukavu. Ako je uloga dobro napisana, lako je odigrati je.”

Ljepota čitavog filma ne leži u tome koliko je složen već koliko se jedno jednostavno rešenje, provlači kroz sve vrijeme trajanja filma, ostavljajući nas bez skoro ikakve šanse da ga predvidimo. Režiju filma “Pukotina” potpisuje Gregori Hoblit ( „Iskonski strah”) a pored Hopkinsa i Goslinga u filmu glume i Dejvid Strejtern, Rozamund Pajk, Embet Dejvid, Bili Burk, Klif Kurtis, Fiona Šo i Bob Gunton.

Film Pukotina pogledajte u subotu od 20:00h, na programu Televizije Vijesti

Bonus video: