SAZNANJA

Najsigurniji su sredovječni hirurzi

Analiza postoperativnog toka i stanja pacijenata nakon operativnog uklanjanja štitne žlijezde, pokazala je da je rizik od komplikacija najveći ako je operaciju izvršio neiskusan hirurg ili onaj koji operiše više od 20 godina.
0 komentar(a)
hirurg, Foto: Shutterstock.com
hirurg, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.03.2019. 15:48h

Ako vas očekuje operacija, možda ne bi bilo zgoreg da unaprijed provjerite koliko je star hirurg koji će izvršiti intervenciju, smatraju istraživači koji tvrde da starost utiče na njihovu sposobnost.

Iako je neiskustvo hirurga očigledan nedostatak, nije poželjno biti u toj profesiji više desetina godina, tvrde francuski istraživači. Istraživanje u pet francuskih bolnica je rezultiralo tvrdnjom da su hirurzi u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama najsigurniji.

Analiza postoperativnog toka i stanja pacijenata nakon operativnog uklanjanja štitne žlijezde, pokazala je da je rizik od komplikacija najveći ako je operaciju izvršio neiskusan hirurg ili onaj koji operiše više od 20 godina. Istraživanjem je obuhvaćeno više od 3.500 pacijenata koji su imali operacije štitne žlIjezde, koje je obavilo 28 hirurga.

Analiza je pokazala da na rezultate u ovom slučaju nije uticala mogućnost da složeniji slučajevi završe na stolu iskusnijih hirurga. Stručnjaci koji nijesu bili uključeni u istraživanje navode da faktori koji utiču na slabije rezultate starijih hirurga treba dodatno da se prouče.