Vuković preuzeo tursku Halkbanku

"Prvi utisci su zaista dobri. Za kratko vrijeme koliko sam ovdje, mogao sam da vidim da je sve na nivou - organizacija, uslovi, kompletan sistem", ističe Vuković.
0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Savo Prelević
Veselin Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2012. 11:12h

Desetak dana nakon što se sporazumno razišao sa Budvanskom rivijerom, Veselin Vuković je pronašao novi klub – jedan od najboljih i najtrofejnih crnogorskih stručnjaka od danas će i zvanično biti novi trener Halkbanke iz Ankare, trenutnog lidera turskog šampionata, sa bodovom više od Arkaša i Fenerbahčea (za koji igra srpski “bombarder” Ivan Miljković), koji su ove sezone bili učesnici Lige šampiona (Arkaš je blizu plasmana u četvrtfinale).

"Dogovorili smo saradnju na tri mjeseca, odnosno do kraja šampionata. Imao sam ponudu i za sljedeću sezonu, ali sam se odlučio za ovu varijantu. Ako sve bude u redu, lako ćemo se dogovoriti o nastavku saradnje", kazao je za “Vijesti” Veselin Vuković.

Klub, inače, nosi ime generalnog sponzora, Halkbanke, jedne od najvećih turskih banaka, koja je u državnom vlasništvu, i koja je generalni sponzor Balkanske odbojkaške konfederacije.

"Ovdje sam bio kandidat za trenera 2008. godine kada sam vratio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tada sam se, međutim, odlučio za Budvansku rivijeru. Zvali su me i prošle godine, ali sam imao ugovor. Eto, postigli smo dogovor iz trećeg pokušaja", dodaje Vuković.

Vuković će na mjestu stručnog štaba zamijeniti domaćeg stručnjaka Umita Hizala, a debitovaće u nedjelju u gostima protiv sedmoplasiranog Torula.

"Prvi utisci su zaista dobri. Za kratko vrijeme koliko sam ovdje, mogao sam da vidim da je sve na nivou - organizacija, uslovi, kompletan sistem. Meni ostaje da se samo bavim trenerskim poslom. Da sve to nije tako, ne bih ni ulazio u ovu priču za ovako kratko vrijeme", ističe Vuković.

Halkbanka je, inače, pet puta bila šampion, i to uzastopno, ali u sada već dalekom periodu od 1992. do 1996. godine. U tom periodu je osvojila i tri nacionalna kupa (1992, 1993, 1996). U klubu iz Ankare, koji je ove sezone eliminisan u četvrtfinalu CEV kupa od moskovskog Dinama, su, očigledno, riješeni da se vrate na stare staze uspjeha, a izbor je pao na crnogorskog stručnjaka koji treba ekipu da dovede do trofeja.

"Ambicije kluba su pokuša da se nađe u jednom od dva finala, prvenstva ili Kupa. Biće teško, jer Fenerbahče i Arkaš imaju četiri, odnosno pet stranaca. Moj prethodnik nije htio bez samo dvojicu (Slovak Peter Platenik i Letonac Gundas Celintas). Iako po dvojica stranaca mogu da igraju na meču, naši glavni rivali oni imaju veći prostor za manevar. Pošto je završen prelazni rok, nijesam mogao napraviti nikakvu dodatnu selekciju. Istina, imam nekoliko dobrih turskih reprezentativaca. Dosta je veliki rizik, ali i izazov, a mene su uvijek inspirisali izazovi. Nadam se da će i ovog puta biti uspješno", zaključio je Vuković.

Vuković je u karijeri trenirao Budućnost, Budvansku rivijeru u dva navrata (pet i tri i po godine) i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U prvom mandatu je sa Budvanima osvojio titulu (prvu u istoriji kluba i crnogorske odbojke) i Kup u SR Jugoslaviji, dok je u drugom, u nezavisnoj Crnoj Gori osvojio tri titule (2009, 2010, 2011) i dva Kupa (2010, 2011).

Prošle sezone je sa Rivijerom izborio plasman u osminu finala Lige šampiona što je najveći uspjeh u istoriji crnogorske klupske odbojke. Ove sezone su Budvani takmičenje u grupi završili sa svih šestporaza. Vuković je sa Al Ainom je osvojio titulu.

Bio je selektor kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, sa kojom je 2003. igrao nezaboravno finale Svjetske lige u Madridu protiv Brazila (2:3), u meču koji je zvanično proglašen za najbolji u istoriji svjetske odbojke.

Bio je i selektor Egipta (2005. godine je osvojio Kup Afike i Mediteranske igre u španskoj Almeriji), Ujedinjenih Arapskih Emirata (osvojio je Prvenstvo Zaliva), a bio je i prvi selektor Crne Gore.

Trenutno je selektor Slovenije, sa kojom je prošle godine osvojio treće mjesto u Evropskoj ligi (najveći uspjeh slovenačke odbojke) i izborio plasman na Evropsko prvenstvo u Češkoj i Austriji…

Bonus video: