Učiteljice: Đaci su u Čanju povraćali u mlazevima

Roditelji djece koja su bila u "Školi prirode" traže preko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete, odnosno 5.200 eura po djetetu
151 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Lara, Čanj, Foto: Arhiva Vijesti
Hotel Lara, Čanj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.02.2012. 20:58h

Dvije nastavnice koje su vodile učenike OŠ “Vladimir Nazor” u vilu “Lara” u Čanju, kada se oko 100 djece razboljelo i poslije dva dana vratilo kućama, navele su juče u Osnovnom sudu da je to bilo stravično iskustvo, posebno se žaleći na barsku bolnicu iz koje, kako su rekle, niko nije došao da im pomogne te noći kada su djeca osjetila stomačne tegobe koje su se iz sata u sat pogoršavale.

Tužbu protiv države, škole, vlasnika hotela “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegovog preduzeća “Kompani” pokrenuo je 101 roditelj učenika OŠ “Vladimir Nazor”, koji su se u maju prošle godine razboljeli prilikom boravka u okviru “Škole prirode” u Čanju.

Djeca su počela da povraćaju drugog dana našeg boravka tamo odmah nakon večere.

Nastavnica koja je bila zadužena za 17-oro djece iz četvrtog razreda Filomena Pavićević rekla je da je u njenoj grupi dvoje imalo stomačne tegobe, od kojih je jedno završilo na infuziji u barskoj bolnici, ali da su ostale nastavnice imale mnogo veći broj djece koja su “povraćala u mlazevima i imala konstantnu dijareju”.

“Djeca su počela da povraćaju drugog dana našeg boravka tamo odmah nakon večere. To je bilo strahovito, što je više vrijeme odmicalo bilo je sve gore i gore, djeca su stalno povraćala i istovremeno imala dijareju.Nakon ponoći roditelji su počeli da dolaze za djecu i da ih vode u Bar i u Podgoricu kod ljekara”, rekla je Pavićević.

Pomoć ni iz barske bolnice

Ona je istakla da ne može da shvati da niko iz barske bolnice nije želio da im pomogne, jer nekoliko nastavnika, direktor škole i osoblje hotela nije moglo na pravi način da se pobrine za toliki broj bolesne djece.

“Ljekarka u hotelu im je davala neke tabletice i rekla nam da ne paničimo, ali na naše insistiranje je pozvala barsku bolnicu. Tražili smo da dođu ljekari iz Bara da nam pomognu jer je bilo puno djece, ali su u bolnici rekli da su prebukirani i da ih vodimo u Podgoricu”, ispričala je Pavićević, koja je početkom januara otišla u penziju.

Ljekarka u hotelu im je davala neke tabletice i rekla nam da ne paničimo.

Ona je navela i da nije postojala mogućnost da djeca kupe bilo kakvu hranu negdje van hotela, jer im je bilo zabranjeno, a bili su i pod konstantnim nadzorom nastavnika, da se nijesu kupali u moru, ali su neki od njih pili vodu iz hotela koja nije bila flaširana.

Razboljela se i nastavnica

Drugoj nastavnici Suzani Kavarić, koja je bila zadužena za 18 učenika drugog razreda, nije se razboljelo samo njih pet.

Na pitanje da li se neko od nastavnika razbolio tada, ona je rekla da se razboljela i jedna nastavnica, ali kada se vratila u Podgoricu.

Na pitanje da li se neko od nastavnika razbolio tada, ona je rekla da se razboljela i jedna nastavnica, ali kada se vratila u Podgoricu.

Na sljedećem ročištu 27. aprila bi trebalo da budu saslušani kuvar u vili “Lara” Stefan Gvozdenović i sanitarna inspektorka Igbala Duraković, kao i sačinjeni nalazi i mišljenja vještaka neuropsihijatra i infektologa.

Iz Sanitarne inspekcije ranije je saopšteno da su se đaci otrovali zbog bakterije na rukama i rukavicama dvoje zaposlenih u hotelu i zbog neispravnosti vode. Tokom epidemiološkog ispitivanja utvrđeno je da je bris daske na kojoj se pripremala salata neispravan zbog prisustva bakterija, što ukazuje na nehigijensko postupanje, ali i da je hrana u "Lari" bila ispravna.