Ko u zatvor unosi telefone?

Uprava ZIKS-a danima sporovodi internu istragu kako bi pokušala da otkrije osobe, koje se osim čuvanja zatvorenika bave i doturanjem mobilnih telefona
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 05:00h

Opsežna interna istraga pokrenuta je prošle srijede kada je nakon operativnih podataka kasno popodne obavljen pretres ozloglašenog C odjeljenja Kazneno-popravnog dijela ZIKS-a u Spužu.

Pretres je, kako saznaju “Vijesti”, obavljen u utorak oko sedam sati uveče kada je nekoliko stražara i komandira “upalo” u osamljene sobe disciplinskog dijela zatvora.

Nakon pretresa kod zatvorenika su pronađena četiri telefona, a protiv osuđenika koji su krili mobilne aparate biće po kućnom redu ZIKS-a, pokrenut disciplinski postupak.

Stražari na udaru

Nakon što su u najbolje čuvanom dijelu KP doma pronađeni telefoni Upravi ZIKS-a je bilo jasno da neko iz Službe obezbjeđenja trguje telefonima unutar bedema zatvora.

Sagovornik “Vijesti” iz Spuža, rekao je da je zbog toga brže-bolje obavljen sastanak čelnih ljudi, koji su se dogovorili da se takvoj ustaljenoj zabranjenoj praksi nekih službenika napokon mora ući u trag.

Vođe smjena i komandiri su po naređenju čelnika ZIKS-a napravili novu listu stražarskih mjesta, kako bi rotirali čuvarske pozicije unutar zatvora.

“Sumnja se da neko od čuvara unosi telefone, za određenu novčanu tarifu”, rekao je izvor “Vijesti”.

Telefoni i u istrazi

Telefonski aparati nalaze se u mnogim sobama Istražnog zatvora u Spužu, iako je to zbog mogućeg uticaja na svjedoke najstrože zabranjeno.

Nije nepoznato, da mnoge sobe tog dijela imaju i po nekoliko telefona, koje pritvorenici koriste samo u vrijeme dok ih čuva “podobna” smjena stražara.

Sagovornici “Vijesti” naveli su da je Uprava ZIKS-a od 1. novembra nekoliko puta naredila pretres kako bi se tražili mobilni telefoni, ali su te akcije uglavnom bile neuspješne.

Pritvorenici i zatvorenici u Spužu, ali i u zatvoru u Bijelom Polju, imaju veoma dovitljive načine za skrivanje telefona u sobama, pa tako ni detaljni pretresi nekad ne urode plodom.

Tarife 400 do 1.000 eura

Zbog nekoliko bezbjednosnih krugova i detaljnih pretresa mogućnost da neko od rodbine, prijatelja ili advokata zatvorenicima i pritvorenim osobama donese mobilne telefone, je ravna nemogućem.

Zbog toga je Upravi ZIKS-a jasno da to rade samo čuvari ili neko od službenika zatvora, jer je to jedini način da se u unutrašnjost unesu telefoni.

Godinama nije tajna da među stražarima postoji i strogo čuvana tarifa za unošenje telefona, a cijena zavisi od dijela zatvora gdje treba da se doture zabranjeni aparati.

Više sagovornika “Vijesti” naveli su da su tarife od 400 do 1.000 eura, a najveća je cijena za unošenje telefona u Istražni zatvor, gdje se nalaze pritvorenici.

Galerija

Bonus video: