Polonski i Lejbman neće da svjedoče na suđenju Maroviću

Sud je telefonom pozvao Lejbmana koji je kazao da ne želi da svjedoči, a nije želio da kaže ni svoju adresu
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 10:19h

Otvarajući glavni pretres juče u Višem sudu u Podgorici sudeći sudija Valentina Pavličić kazala je da su sudu vraćene povratnice za predložene svjedoke Slavka Miljkovića, Sergeja Polonskog i Vjačeslava Lejbmana, stvarni vlasnici i direktori "Zavale invest" i "Slav Ina".

Sud je imao u planu da svjedoke ispita u vezi s izgradnjom turističkog kompleksa na poluostrvu Zavala, te da li su ugovarali i pregovarali sa bivšim predsjednikom Opštine Budva Rajkom Kuljačom, zatim oko troškova za izgradnju fabrike za desalinizaciju morske vode i oko bespravne gradnje.

"Poziv za Miljkovićevo svjedočenje, na njegovoj adresi u Beogradu primila je njegova snaha Marencij Mejer i potpisala prijem poziva. Svjedoku Lejbmanu je poziv poslat DHL poštom 4. januara 2012.

Sud ga je telefonom pozvao i u tom razgovoru Lejbman je kazao da ne želi da svjedoči, niti želi da primi pošiljku, a nije želio da kaže svoju adresu. Polonskom poziv za svjedočenje nije mogao biti uručen jer ne živi na adresi koja je poznata sudu", kazala je sudija. Ona je dodala da će zamolnicom zatražiti saslušanje Miljkovića.

"Sud će Višem sudu u Beogradu poslati zamolnicu za saslušanje Miljkovića. U zamolnici će biti predložen datum za saslušanje i tražićemo da se sud obavijesti, ukoliko su branioci i tužilac zainteresovani da prisustvuju saslušanju. Predlog suda je da se 28. i 29. februara sasluša Miljković", kazala je sudija.

Pavličić je pročitala rješenje Apelacionog suda Crne Gore kojim je potvrđena njena odluka da se iz spisa predmeta izdvoji službena zabilješka Miroslave Kunić koja je zaposlena u sektoru za javne nabavke Opštine. Kunić je u toj zabilješci navela da je upozorila predsjednika Opštine Rajka Kuljaču, da nije u skladu sa zakonom o javnim nabavkama da se šoping metodom dodijeli posao izrade urbanizacije poluostrva Zavala, već da postupak treba da ide na tender.

Sud je po službenoj dužnosti provjeravao i dobio dopis od Opštine Budva da ova službena zabilješka nije zavedena ni u djelovodniku pošte pisarnice ni predsjednika Opštine.

Prema optužnici Lidije Vukčević, zamjenice specijalnog tužioca, Rajko P. Kuljača i Dragan J. Marović, brat potpredsjednika DPS-a Svetozar Marović, optuženi su da su završene radove na postrojenju za desalinizaciju vode na rtu Zavala procijenili za milion i 35 hiljada eura više od stvarnih troškova, te da je za taj iznos oštećen budžet Opštine Budva. Bivši direktor Vodovoda Budve Đorđe J. Pinjatić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Dragan S. Žinić, Slobodan Š. Đurović, Stevan Đ. Vučetić, Sreten N. Tomović, Novak P. Stanojević, Marko S. Kaloštro optuženi su za zloupotrebu službenog položaja pomaganjem. Dragan M. Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“ DOO Budva, optužen je za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem, te Miodrag S. Minić za zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem. Ruska državljanka Natalia V. Panina, koja se nalazi u bjekstvu, izvršni direktor preduzeća „Zavala invest“ DOO Budva, optužena je za utaju poreza i doprinosa.

Suđenje se nastavlja danas.

Bonus video: