Ima li osnova da se ukine pritvor okrivljenima za ubistvo Šćekića?

Advokat Ognjanović juče je najavio da će sa kolegom Đukanovićem podnijeti predlog za ukidanje pritvora optuženima
122 pregleda 0 komentar(a)
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.02.2012. 10:24h

Branioci optuženih za ubistvo policijskog funkcionera MUP-a Crne Gore Slavoljuba Šćekića, pokušaj reketiranja suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića i podmetanje eksplozivnih naprava na hotel u izgradnji “Splendid”, advokati Dragoslav Ognjanović i Dragoljub Đukanović predložiće ukidanje pritvora okrivljenima.

Nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su zbog podstrekavanja na ubistvo, Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, te zbog ubistva inspektora, Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekića, osuđeni na po 30 godina zatvora, predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje. Predmet je dat u rad novom vijeću kojim će predsjedavati sudija Biljana Uskoković.

Sagovornik “Vijesti” kojem je ova problematika veoma bliska pojasnio je da imajući u vidu da vijeće sudije Uskoković još nije u zasjedanju, o predlogu odbrane za ukidanje pritvora odlučivaće vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici.

Prema članu 24 stav 7 Zakonika o krivičnom postupku ovo vijeće, između ostalog, donosi odluke u prvom stepenu van glavnog pretresa. Ovo vijeće autonomno odlučuje, što znači da je svaki predmet o produženju pritvora priča za sebe, tako da može da ukine ili da produži pritvor.

Vijeće Višeg suda odlučuje o pritvoru

Advokat Ognjanović juče je najavio da će sa kolegom Đukanovićem podnijeti predlog za ukidanje pritvora optuženima, i da će biti predati pisarnici Višeg suda u Podgorici.

“Mi nemamo ni očekivanja kao odbrana, a ni nade. Mi napadamo osnove po kojima je pritvor produžen svim okrivljenim, jer poslije šest-sedam godina trajanja pritvora smatramo da ne stoje više ti razlozi da se njima i dalje produžava pritvor. Apsolutno smatramo neosnovanim dalje trajanje pritvora. Pritvor ima karakter mjere kao mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenog na glavnom pretresu, a ne kazne.

Pritvor koji se oduži do te mjere kao u ovom slučaju, to prestaje da bude mjera i prelazi u kaznu, i kao takav gubi svaki smisao. Bez pretjerivanja u tim ambicijama mi se držimo svoje branilačke obaveze da tražimo da se taj pritvor ukine. Naše je pravo kao branilaca da u svakom trenutku tražimo da se pritvor ukine. Pritvor mora biti sveden na najmanju moguću mjeru.

S obzirom da je to mjera koja treba da obezbijedi nesmetano odvijanje sudskog postupka, mi smatramo da je pritvor apsolutno iscrpljen. Tačno je da su osnovi za određivanje, odnosno produženje pritvora navedeni u članu 175 stav 1 tačka 4 ZKP-a, da se pritvor produžava ako je u pitanju krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od deset godina ili postoje izuzetne okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu dovelo do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira. Ali odbrana smatra da ti razlozi više ne opravdavaju dalje trajanje pritvora i da gube svaki smisao”, kazao je Ognjanović “Vijestima”.

Apelujemo na savjesnost u procjeni osnovanosti pritvora

Komentarišući presudu Apelacionog suda kojom je potvrđena oslobađajuća presuda kojom su okrivljeni oslobođeni za zločinačko udruživanje, advokat smatra da nešto nije u redu sa ovakvom optužnicom.

“Postoji osnov da se okrivljenima ukine pritvor, kao što u svakom trenutku ili tužilac ili sudija mogu da procijene da postoje osnovi za određivanje ili produženje pritvora, tako isto postoji i sloboda odlučivanja da li je taj pritvor i dalje osnovan ili je neosnovan.

Mi apelujemo da poslije dva ukidanja prvostepene presude, pritvor više nije osnovan. Dakle, nema tu ničije apsolutno zakonske obaveze, ali postoji naš apel na nečiju savjesnost i procjenu u pogledu dalje osnovanosti ostanka u pritvoru.

Sama optužnica je u nekoliko navrata mijenjana i prilagođavana novonastalim situacijama usljed izvođenja dokaza u toku glavnog pretresa. I poslije takvih prilagođavanja, presuda koja je na bazi takve činjenične građe, bila je donijeta i po drugi put ukinuta. Što se tiče mog stava o toj optužnici, da se radi o optužnici koja je podvrgnuta jednoj ozbiljnoj sumnji, ne samo nas kao branilaca, nego i od viših pravosudnih istanci pravosudnog sistema Crne Gore. Apsolutno je nesumnjivo da presude koje su dva puta ukinute, nešto nije u redu”, ocijenio je Ognjanović.

Dugo traje proces, ali imaju strpljenje

“Za mene nijedan predmet koji vodi ka utvrđivanju materijalne istine ne traje predugo, jer je krajnji cilj utvrditi materijalnu istinu, a to je; da li su ovi okrivljeni zaista odgovorni za ta krivična djela ili ne.

Branioci imaju apsolutno strpljenje u toj borbi da se materijalna istina utvrdi. Naravno, postoji nešto što se u krivičnom postupku kao prioritet zove načelo brzog i efikasnog suđenja. Ali, nijedno načelo ne može ići nauštrb načela materijalne istine.

Tačno je da ovaj postupak traje dugo, ali ne nikad onoliko dugo koliko je potrebno da se utvrdi sama materijalna istina. To je prioritet odbrane”, zaključio je Ognjanović.

Novo suđenje nije zakazano

Samostalni namještenik za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Irena Šofranac-Nedović izjavila je “Vijestima” da predsjednik vijeća sudija Biljana Uskoković, koja će treći put suditi okrivljenima za ubistvo policijskog funkcionera MUP-a Crne Gore Slavoljuba Šćekića, još nije odredila termin početka glavnog pretresa.

“Sudija nije dobila zahtjev advokata odbrane za ukidanje pritvora okrivljenima u ovom predmetu”, kazala je Šofranac - Nedović juče pred kraj radnog vremena oko 15.30 časova.

Bonus video: